Süreyya SALTIK

Süreyya SALTIK


BİR HİKÂYE VE DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ (2)

08 Mayıs 2016 - 23:59

Bir esnaf içinde benzer durumlar söz konusudur. Esnaf içinde, en önemli zaman içinde bulunduğu zamandır. En önemli kişi dükkânına ve iş yerine gelen müşteridir. Çünkü o anda o müşteri var. Var olanla, olmayan bir olur mu? Elbette olmaz esnafa göre o anda en önemli işte, müşteri memnuniyetini sağlamaya yönelik bilgi ve becerilerini, o gelen müşteriye uygulamaktır. Çünkü o anda ancak o gelen müşteriye karşı bir şeyler yapma, yardımcı olabilme durumundadır. Örnekleri çoğaltmak mümkün ama kanaat vermek için bu kadarını kâfi görmekteyiz.
İlk defa bir minibüste gördüğün hatırladığın bir söz var; “bugünün tekrarı yok” bu sözü okuyunca çok etkilenmiştim. Sözün pratik hayatın her aşamasına uyarlanabilecek, çok kapsamlı bir söz olduğunu zamanla daha iyi anladım. Şöyle ki bugünün tekrarı yok, o halde yaşadığın günü en iyi şekilde değerlendirmeye bak. Yaşadığın olayların tekrarı yok. O halde iç içe bulunduğun hâdiselerin birer sınav sorusu olduğunu hatırlayarak, onları Cenabı Hakk'ın razı olacağız bir tavır ve tutumla karşılamak suretiyle başına açılan büyük sınavı kazanmaya bak. Kıldığın namazın tekrarı yok, öyle ise her namazını, namaza dair bildiklerini namaza uyarlamak suretiyle, tabiri caizse bütün namazlarını final havası içinde eda etmeye çalış ve hakeza. Nitekim Aleyhisselatu vesselam efendimiz “Namazlarını veda eden  son namazını kılacak olan kimse gibi eda et.” Buyurmuşlardır.
İkinci Lem’ada Hz. Üstat, anı en iyi değerlendirmenin lüzumunu, sabır kuvvetini yerli yerinde kullanmanın gerekliliği ve dahi geçmişe ve geleceğe dalarak anı zayi etmenin ne kadar divanece bir yol olduğunu şöyle bir açıklama ve misal ile zihinlere nakşediyor. Ey kişi! Dövülmeden ağlama. Hiçten korkma. Ademe (olmayan şeye) vücut rengi verme. Bu saati düşün. Sendeki sabır kuvveti bu saate kâfi gelir. Divane bir kumandan gibi yapma ki, düşmanın sağ cenah kuvveti, onun sağındaki kuvvetine ilhak etmiş. Ona taze bir kuvvet olduğu halde, o tutar mühim bir kuvvetini (ihtiyaç olmadığı halde) sağ cenaha gönderir. Düşman askeri yokken ve daha gelmeden o tutar büyük bir kuvvetini sol cenaha gönderir. Merkezi bütün bütün kuvvetten düşürür. Düşman işi anlar, merkeze hücum eder, tarumar eder. Bu misal de çok mühim nükte ve mesajlar var. Düşünelim, pratik hayatımıza taşıyalım.
Selam ve dua ile…

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum