Şükrü OKUDAN

Şükrü OKUDAN


DÜNYAYI İDARE EDEN ŞİRKETLER - 6 TOPLUMA KARŞI ŞİRKET ÇIKARL

05 Nisan 2016 - 23:59

Yerel birimler arasındaki rekabetin firmalar arasındaki rekabet kadar gerçek olduğu bir dinamik Küresel ekonomi tarafından oluşturuldu. Güney Carolina'daki Moore beldesi, 1960'lar ve 1970'lerde, ABD'nin kuzeydoğusundaki sendikalaşmış endüstriyel bölgelerden birçok büyük imalatçıyı cezbettiğinde vergi indirimleri, gevşek çevre düzenlemeleri uyumlu bir işgücüyle rekabetçilik yarışını kazandı. Proetor Silex bölgeye çekilen firmalardan biriydi. Daha sonra Proetor Silex, yerel fabrikasını genişlettiğinde Moore beldesi, gerekli alt yapı yatırımlarını finanse etmek üzere 5.5 milyon dolarlık belediye bonoları çıkarttı. Ancak bu arada yakınlardaki ikamet edenler, akan bir su ve diğer kamu hizmetlerinden mahrum biçimde yaşıyordu. Ardından 1990'da şirket Meksika'nın daha rekabetçi şartlar sunduğuna karar verip arkasında 800 işçiyi işsiz, yanmış zehirli atık varilleri ve şirkete yönelik kamu hizmetlerinin finansmanı için beldenin üstlendiği kamu borçları bırakarak tesislerini yerinden taşıdı.
Bugün küresel rekabetçiliğin ne anlama geldiği hakkında bir fikir edinmeleri için Amerikalıların, Meksika sınırından daha öteye gitmelerine gerek bulunmuyor. The Maquiladoras, ABD - Meksika sınırının Meksika tarafındaki serbest ticaret bölgesindeki montaj fabrikalarıdır. Bu bölge, ABD piyasası için üretim yapmak amacıyla düşük maliyetli yerler arayan General Electric, Ford, General Motors, GTE Sylvania, RCA, Westinghouse ve Honeywell gibi bir çok Amerikan firmasını çeken güçlü bir çekim alanı, mıknatıs oldu. Büyüme patlama şeklinde oldu.
119.550 işçiye iş veren Maquiladora fabrika sayısı 1980'de 620 iken, 1992'de 500.000 Meksikalıyı iş veren 220 fabrikaya yükseldi. Bunların bir çoğu en modern yüksek üretkenliği olan ekipman ve teknolojiyle donatılmıştır. Modern fabrikalarda çalışan Meksikalı işçilerin üretkenliği, ABD işçileri ile kıyaslanabilecek bir seviyede olmasına karşın, Maquiladora fabrikalarındaki saatlik ücretler ABD' deki 16,17 dolara karşın sadece ortalama 1,64 dolardır.
Devletlerüstü şirketlerin tercih ettiği türden şartları sürdürmek için Meksika hükümeti, işçilere bağımsız sendikalar kurma hakkı vermedi ve ücret artışlarını üretkenlik artışının çok altında tuttu. 1992 yazında bir Volkswagen fabrikasındaki 14.000 Meksikalı işçi, hükümet kontrolündeki bir sendika tarafından yapılan toplu sözleşmeyi reddettiğinde şirket işçilerin tamamını işten attı ve bir Meksika mahkemesi şirketin bu hareketini uygun buldu. 1987'de Meksika'daki iki aylık sert bir grevin ortasında, Ford Motor Company sendikayla yaptığı sözleşmeyi feshetti. 3.400 işçiyi işten attı ve ücretleri % 45 oranında azalttı. İsyankar işçiler bunu protesto ettiklerinde hükümet kontrolündeki resmi sendikanın tuttuğu silahlı kişiler fabrikadaki işçilerin üzerine rasgele ateş açtılar.
NOT: HAFTAYA - TOPLUMA KARŞI ŞİRKET ÇIKARLARI - 2
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum