Sadık ÜZER

Sadık ÜZER


MÜBAREK ÜÇ AYLARI HAYIRLARLA DEĞERLENDİRELİM

21 Nisan 2016 - 00:02

          Allah Teala, zaman ve mekanları kendi içinde farklılıklarla derece derece üstün yaratmıştır.
          Evet, geceler ayrı, gündüzler ayrı, Cuma günü ve gecesi, üç aylar: onların içerisinde Regaib, Miraç, Berat ve Kadir geceleri, arefe ve mübarek bayram gecesi ve bayram günleri. Yeryüzünün kıymet ve değer bakımından üstün mekanları ki: Mekke-i Mükerreme, Medine-i Münevvere, Kudüs’deki Mescid-i Aksa, işte müjde: Mekke-i Mükerreme’de kılınan namazın biri, diğer yerlerdeki kılınan namazlardan yüz bin fazla, Medine-i Münevvere’de, Mescid-i Nebi’de kılınan namaz, diğer yerlerden bin fazla ecir ve sevapla mükafatlandırılıyor, yüce Rabbimiz bütün mü’min kardeşlerimize lütfetsin.
          Cenab-ı Hak’kın seçip biz mü’minlere lütfettiği, sevdiği, kendi rızasını kazanmaya vesile kıldığı böyle bir ilahi kazançlar –ecir ve sevaplar- mevsimine girmiş bulunuyoruz. Bu günler, bu aylar, bire beş, bire on, bire yüz bin ve sınırsız ecir ve sevap kazanma mevsimidir biiznillah.
          İnsanoğlu, kârlı bir alışveriş yapınca sevinir. Değerli bir şeyi ucuz fiyata aldığında da sevincine doyum olmaz.
          İşte böyle bir kazançlı mevsimde nefislerimizi oruçla terbiye ederken geceleri uykularımızdan kısıp ibadetlere zaman ayırarak gözümüzü, gönlümüzü Kur’an-ı Kerim'e açarak bu fırsatları değerlendirelim.
          Daha önce Rebiulevvel ayının 12’nci gecesinde Mevlid Kandili’ni yaşadık. Receb-i Şerif’in ilk perşembeyi cumaya bağlayan gece Regaib gecesini ihya ettik, Receb-i Şerif’in 27’nci gecesinde Miraç gecesine kavuşuruz inşâallah.
          Mübarek Şaban-ı Şerif’in 15’inci gecesi de af Berat'ımızı alırız ümit ediyorum.
          Mübarek Ramazan-ı Şerif ayının son on gecesi içerisinde, hususiyle 27’nci gecede, bin aydan, yani 83 küsur yıllık ibadet ecrinden mahrum kalmamaya gayret edelim.
          Mübarek üç aylarda neler yapabiliriz? Geceleri-gündüzleriyle nasıl ihya ederiz? İşte bu konuda bize rehberlik edecekler başta Efendimiz(s.a) ve Allah dostlarına kulak verelim: Her şeyden önce, zamanı çok iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Allah Rasulü(s.a) uyarıcı bir hadis-i şeriflerinde: “ İnsanoğlu iki nimette aldanmıştır -aldanır-. Biri: sıhhat –sağlık- diğeri boş vakit” buyuruyorlar.
          Önemli konuların en başında Cenab-ı Hak’kın farzlarının eksiksiz yerine getirilmesidir ki tartışmasız ve pazarlıksız Rabbimizin emirleridir. Her müslümanın teker teker yapması gereken farz-ı ayın emirlerin yerine getirilmesiyle birlikte, haramlardan uzak durmak da Allah’ın rızasına kavuşmayı ve cezasından emin olmayı sağlıyor.
         Eğer ödeyecek farz borçlarımız varsa kaza etmeye çalışmalıyız. Namaz borçlarımız varsa belli bir takvime bağlayarak, tutamadığımız oruçlarımız varsa, onları kaza etmeye, geçmiş senelerden zekât borçlarımız varsa bunları ödemeliyiz.
          Bir diğer önemli husussa, kul hakkından uzak durmalıyız. Kul hakkı, altı delik çuvala ibadetlerimizin atılması gibidir Allah korusun... Çok ibâdât-ü tâatle huzûrullah’a varıp “ahiret müflisi” haline geliveririz.
          Mübarek üç aylar süresince bütün imkânlarımızı kullanarak Efendimiz(s.a)’in sünnet-i seniyyesine, özellikle nafile ibadetlere ağırlık vermeliyiz.
          Hadis-i Şerif'te Efendimiz(s.a): “Allah Teâla hazretleri buyurur ki:  Kim benim evliyama düşmanlık ederse, ona karşı harp ilan ederim. Hiçbir kul ona farz kıldığım şeyleri yapmaktan daha sevgili bir şeyle bana yaklaşamaz. Kullarım farzlardan sonra nafile ibadetlerle bana yaklaşırlar. Nihayet Ben onu severim ve Ben bir kulumu sevdikten sonra, onun işiten kuşağı, gören gözü ve tutan eli olurum...”
          Biz mü’minlerin gerçek örneği, mübarek ayakları şişinceye kadar ibadetler eden Peygamberimiz(s.a) olmalı. Efendimiz(s.a) mübarek eşleri Hz.Aişe validemize: “Âişe! Ben Rabbime şükreden bir kul olmayayım mı?” Buyuruyorlar. Bu günlerde, başta akrabalık bağları olmak üzere, samimi dostlukların pekiştirilmesine gayret gösterelim ki, ömürlerimiz bereketlensin.
          Netice de, en önemlisi de bütün hatalarımıza, günahlarımıza tevbe ederek yüce Mevla’mıza dua ve isteklerimizi arz edelim.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum