Mustafa Zihni TUNCA

Mustafa Zihni TUNCA


GOLF FUARINDA FRANSIZ TURİST AVI

20 Mart 2016 - 23:59

Rusya ile yaşanan krizden en çok etkilenen sektörlerden birisi olan turizmi ayakta tutmaya yönelik çabaların Ankara’da masa başında çözülmesinin güç olduğunu bilen yerel dinamikler farklı platformlarda üzerlerine düşeni yapmaya çalışıyor. Belediyelerden sivil toplum kuruluşlarına, sektör temsilcilerinden basına ve akademik camiaya kadar pek çok kurum, kuruluş ve birey bu sektörün karşı karşıya kaldığı sorunların tarımdan istihdama kadar pek çok alanda sadece bölge ekonomisini değil tüm ülkeyi derinden etkileyeceği konusunda farkındalık yaratma ve çözüm önerileri geliştirme çabalarıyla takdiri hak ediyor.
Bu çabaların sektöre farklı kazanımlar sağlayacağını ummakla birlikte planlı  ve organize bir biçimde stratejik, taktik ve operasyonel planlar gerçekleştirilmediği sürece alınacak olan önlemlerin geçici çözümlerden öteye gidemeyeceğini düşünüyorum. Örnek vermek gerekirse, önceki gün ulusal bir gazetenin bölgesel ekinde “Paris’te turizm atağı” başlıklı bir haber vardı. Bu haberin alt başlığında ise “Antalya’da turizm sektörünü canlı tutabilmek amacıyla Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) koordinatörlüğünde Paris Büyükelçiliği rezidansında resepsiyon düzenlendi.” ifadesi yer alıyordu. Haberin detayında verilen bilgilere göre resepsiyona büyükelçilik düzeyinde katılanları saymazsak diğer katılımcıların önemli bir kısmının Antalya’dan gelen bürokratlar ve sektörel temsilciler olduğu anlaşılıyor.
Resepsiyonda Antalya’nın turizm açısından önemi, Expo2016, sağlık ve golf turizmi gibi herkes tarafından bilinen klişe ifadeler konuşulmuş. Katılımcıların zaten birbirini ve sektörü yakından tanıdığı bir ortamda böyle bir resepsiyonun nasıl bir turizm atağı sağlayacağı konusunda endişelerim söz konusu.
Haberin son paragrafında resepsiyonu takip eden günde “Fransız vatandaşların dikkatlerini çekmek ve Antalya’ya gelen Fransız turistlerin sayısını arttırmak amacıyla ... Paris Uluslararası Golf Fuarı’nda ... yoğun temaslarda bulunulduğu” ifade ediliyor.  Öncelikle şunu belirteyim; golf turizminin canlı tutulmasını ben de herkes kadar memnuniyetle karşılarım. Çünkü her ne kadar sayıları fazla olmasa da turizm açısından sağlayacakları katma değerin yüksek olacağına inanıyorum.
Bununla birlikte, golf turizminin hedef kitlesinin ‘Her şey dahil’ paketleri ile yurda gelen turistler olmadığını başta organizasyonu koordine eden BAKA yöneticileri olmak üzere Paris’teki resepsiyona katılan herkesin çok iyi bildiğini düşünüyorum. Golf turizmine yönelik atılan adımlar gazetede ifade edilenin aksine Fransız turist sayısını ciddi bir şekilde arttırması zordur. Bununla birlikte, planlı bir çalışma sonucunda  uzun vadede turizm sektörüne katma değeri yüksek turist sağlama açısından etkili olabilecektir.
Ayrıca eklemek gereken önemli bir nokta daha var. Maalesef turizmin önündeki Rusya krizinden daha ciddi engeli yurtdışında oluşan “Terör olayları sebebiyle Türkiye’ye gitmek risklidir.” algısı oluşturuyor. Avrupa başta olmak üzere farklı bölgelerden daha fazla turist çekebilmek için öncelikle bu algının ortadan kaldırılması gerekiyor.
Gönlünüzce bir hafta diliyorum...

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum