Mehmet YILDIRIM

Mehmet YILDIRIM


KOSOVA İZLENİMLERİM (2)

04 Haziran 2016 - 00:06

Sadece bir şehirde, Amerika'dan  misyonerlik yapmak için gelen protestan 110 aile çalışıyor. Tarihe bakacak olursak Yugoslavya döneminde ülke parçalandığında 7 tane küçük devlet çıktı;
[13:59, 29.5.2016] Mücahidim: Makedonya, Kosova, Bosna, Hırvatistan, Slovenya, Sırbistan, Karadağ. Bunların hepsi Yugoslavya'ydı. Yugoslavya Balkanlar'ın geneline nispeten daha rahat bir ülkeydi. Enver Hoca denen bir diktatör 1945 ten 1980 li yıllara kadar din adına ne varsa kapattırdı. Ve mabetleri yıktırdı. Din eğitimini sıfırladı. "Din afyondur" sloganıyla Çin ve Rusya Komünizmini reddederek kendine özgü bir komünist sistem kurdu oraya.
Arnavutluk şu anda tamamı Müslüman olup da Müslümanlıktan Bağları en çok kopmuş yerdir. Bu yüzden en çok hizmet yapılması gereken bölgedir. Orada Bektaşiler çoktur. Ama oradaki Bektaşiler bizim Aleviler kadar dinsiz değildirler. Sünniler kadar dindar değildirler. Namazlarını kılarlar, içkilerini içerler. Öyle bir yapıya sahipler. Şimdi batılılar Bektaşiliği topluma ayrı bir din olarak empoze etmeye çalışıyorlar. O yüzden bizim bu coğrafyalara daha çok gidip gelmemiz gerekiyor.
Üsküp'te, aynı şehir olmasına rağmen ayrımcılığın sonuna kadar yapıldığını görürsünüz. Bir taraf ışıklarla donatılmasına rağmen diğer tarafın sokakları karanlıktır. Yüzyıl önce bu karanlık sokaklarda üniversiteler, okullar, kütüphaneler, çarşılar, pazarlar varken, suyun karşı tarafı gecekondu muhitiydi. Bin yıl içerisinde böyle bir değişiklik meydana geldi. Bu tarafta hala doğal yaşam, organik ürünler fazlasıyla mevcut. Ve esnafta hala Osmanlı'ya ait gelenekler devam ediyor. Tabi bozulanlarıda var ama onları bulup onlarla ilgilenmek bizim için önemli. Burada sanayiye ait ürünler yok denecek kadar azdır. Özellikle Türkiye başta olmak üzere dışarıdan alım yapılıyor. Avrupa buranın gelişmesini kasıtlı olarak istemiyor. Burası doğal kalsın bizim organik beslendiğimiz yer olarak devam etsin istiyor. Ve şu an Burası ne Avrupalı olabildi ne de Osmanlı kalabildi. Ara safta kalmış bir bölge oldu.
Osmanlı'da burası Konya gibi, Balıkesir gibi, Kayseri gibi bir merkezi idi. Ama şu an el gibi oldu. Şehre şöyle bir bakın camileri ile mezarları ile bir Osmanlı şehri sanki. Bu ve buna benzer ecdadın fethettiği toprakları gezerken belki fazla duygusalım ama ahhhh ahhhh demekten alıkoyamıyorum.
Ahhh! Osmanlı sen ortadan kalktıktan sonra sadece ümmet değil dünya neler kaybetmiş bir anlayabilsek bütün mesele hallolmuş olacak. O zaman ne yapmalıyız elbirliği ile tekrar osmanlı ruhunu canlandırmalıyız ama vakit geçmeden.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum