Halil Demir

Halil Demir


STATLARDA SİGARA İÇMEK SERBEST Mİ?

05 Nisan 2016 - 23:59

Statlarda yaşanan olumsuz olayların önüne geçebilmek için bazı önlemler alınmaya çalışıldığını biliyoruz. Passolig uygulaması bunlardan birisi. Passolig uygulaması ile statlardaki küfür ve kavgaların bariz şekilde azaldığını görüyoruz. Bu uygulama ile sigara içenlere de kontrol getirilebilir.
Bu hafta sonu Antalyaspor-Akhisar Belediyespor maçını izlemeye gittim. Maçı izlemek üzere Antalya Arena’ya yaklaşık 20 bin kişi gelmiş. Yaşlısından gencine kadar her yaş aralığından izleyicinin gelmesi ise ayrı bir sevinç. Özellikle bayan izleyicilerin her geçen gün artması, bazı ailelerin çocukları ile birlikte gelmesi, yan yana oturmuş 5-6 yaşındaki Antalyaspor formalı çocukların bulunması şehrimizin takımına sahip çıkma adına ümit verici.
Son yapılan statlar ve özellikle Antalya Arena gibi statlar eski açık hava manzaralı olanlar gibi değiller. Çatıları kapalı, oturma ve izleme konforu yüksek yerler. Kapalı alan tanımına uyan yerler sınıflandırmasına da dahil edilebilirler.
İnsanlarımız acaba sigara içilebilir mi diye düşünmeden buralarda hemen yakıyorlar ve dumanı ile insanları rahatsız ediyorlar. Çocukların yanında bu tür davranış sergilemek insanlık adına yakışan tutum değil. Hem duman hem de koku rahatsızlığı herkesin gözü önünde gerçekleşiyor. Seyircileri küfür ediyor mu diye çekim yapan polis kameraları nedense bu sigara içenleri yakalayamıyor.
Bu hafta bir arkadaşımızın 6 yaşındaki kızı da stattaki yerini almıştı. Çocuk “kırmızı takım” diye kendince tezahürat da yapıyordu. Ama bu ve bunun gibi diğer çocukları, gençleri, bayanları ve sigara içmeyenleri umursamayanlar sigaralarını yaktılar ve zehir saçtılar.
Sahi STATLARDA SİGARA İÇMEK SERBEST Mİ? 4207 sayılı Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanun’un 2.Maddesi’nin b bendinde “Koridorları dahil olmak üzere her türlü eğitim, sağlık, üretim, ticaret, sosyal, kültürel, spor, eğlence ve benzeri amaçlı özel hukuk kişilerine ait olan ve birden çok kişinin girebileceği (ikamete mahsus konutlar hariç) binaların kapalı alanlarında” yasak olduğu belirtiliyor. Yani statlarda sigara içmek yasak.
Bu durumda sigara içenlere karşı işlem yapılması gerekiyorken neden yapılmaz? Kameralar ile kayıt altına alınan görüntülerden, hatta maç sırasında görüntü kaydederken bu kişiler tespit edilip maçlara girmeleri engellenebilir. Passolig neden bu açından da kullanılmıyor?
Geçtiğimiz günlerde Sağlık Bakanımız yaptığı bir açıklamada bundan sonra sigara kullanımının kısıtlanması adına değişik yeni önlemlere başvurulacağını söyledi. Örneğin sigara satışının vitrinlerden değil kapalı dolaplardan olacağını belirtti. Bunun yanında plajlarda sigara içilmeyen yerler olacağını, çocuk parklarında içilmeyeceğini, büyüklere ait parklarda ise kısıtlamalar olacağını ifade etti.
İyi de her kesimden insanın geldiği statlardaki duruma neden el atılmıyor? Sigara ile yapılan mücadeleye ben de destek veriyorum ve buradan statlarda yasağın uygulanması yönünde tedbirler alınması gerektiğini hatırlatmak istiyorum.
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum