Halil Demir

Halil Demir


CUMHURBAŞKANLIĞI BİSİKLET TURU ELMALIYI SEVDİ

11 Mayıs 2016 - 00:02

Bu haftaki yazı konum 52.Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu ile ilgili olacak, ancak geç kaldığımı düşünebilirsiniz. Haftada bir kez yazdığım ve yazılması gerekenler çok olduğu için beni anlayışla karşılayacağınızı ümit ediyorum. Ayrıca Bisiklet Turunu sadece o hafta içinde değil de başka günlerde de yazmak ve konuşmak, unutulmamasını sağlamak gerekebilir.
Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu 1963 yılında Marmara Turu adıyla başlamış, 3 yıl gibi kısa süre sonra uluslararası boyut kazanmış, 1968 yılında Cumhurbaşkanlığı Uluslararası Bisiklet Turu adını almıştır. Bu turnuva için devlet kurumlarımız, sivil toplum kuruluşları, yerel yönetimler ve vatandaşlarımız büyük ilgi göstermekte, her yıl binlerce insan canlı canlı izlerken, milyonlarca insan televizyon ekranlarından ülkemizi seyretmektedir.
Gereken ilgi alaka ve turun etaplarının öneminden dolayı, sürekli kategori yükselmesi yaşayan Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu, dünya klasmanında vazgeçilmez turlar arasına girmiştir. Ülkemizde bu yıl İstanbulKonyaKapadokyaAksaray–Alanya–Belek–Kemer–Kumluca– Elmalı-Fethiye–Babadağ–Marmaris–Selçuk etapları koşuldu.
Bu yıl 52’incisi yapılan bisiklet turunun en önemli ve en zorlu etabı ise Kumluca-Elmalı idi. Burası bisiklet sporuna ilgi duyanların yakından da bildikleri gibi “Kraliçe Etabı” olarak bilinmektedir. Bu etap, yarışın sıralamasını değiştirebiliyor, genel klasman birincisi ile farklı birincileri ortaya çıkarabiliyor.
Örneğin, bu yıl genel klasman birinciliğini İspanya'nın Caja Rural-Seguros RGA takımından Portekizli Jose Gonçalves kazanırken, Kumluca-Elmalı (Göğü Beli) tırmanış etabını Caja Rural takımından Jaime Roson Garcia kazandı.
Kumluca’dan Elmalı’ya tırmanış, Elmalı şehir merkezinden final noktası olan Güğü Beli’ne tırmanış sponsorlar açısından da oldukça önemli. Çünkü Türkiye’de koşulan etap ve özellikle de Kraliçe Etabı, dünyada en fazla izlenen etap olma özelliği de taşıyor. Yani en fazla televizyon kanalının takip ettiği yarış oluyor. Bu durumda reklamını yaptırmak isteyenlerin tercihi ön plana çıkıyor.
Sponsorların baktığı açıdan konuya bizler de bölgemiz açısından bakmalıyız. Dünyanın en fazla izlenen etabı ile Elmalımız da en fazla izlenenler arasına giriyor. Bu durum Şehr-i Elmalı açısından oldukça önemli.
Unutulmamalı ki tanıtımına büyük önem verdiğimiz Elmalı sıradan bir yerleşim yeri değildir. Tarihi, kültürü, doğal zenginliği, tarım zenginliği bakımından önemli yörelerden birisi olma özelliği taşıyor.
Sadece Elmalı kısmına değinecek olursak, turun olduğu tarihte yayla bölgesi olmasına rağmen sahilde görmeye alıştığımız seralar, dağların zirvesinde karlar, ağaç dallarında çiçekler, göller üzerinde kuşların hepsini bir anda gösterebiliyoruz. Yol boyunca devam eden yarışı TV ekranlarından izleyenler tarihi Elmalı evlerini, Ketenci Ömer Paşa Camisini ve daha nicesini görebiliyor. Sunucuların anlattıkları bilgilendirme mesajları ise bu işin en önemli kısımları arasında yer alıyor.
Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu’na en heyecanlı, gururlu ve onurlu şekilde hazırlanan ilçe Elmalı’dır desek sanırım yanlış olmaz.
Kaymakamlık, Belediye diğer kamu kuruluşları, muhtarlar, köylüler herhangi bir sorun yaşanmaması için aylar öncesinden toplantılara, hazırlıklara başlıyorlar. Elmalılar Güğü Beli’ne akın ediyorlar. Bisiklet Federasyonu her yıl bu etaptan vazgeçmeyeceklerini belirtirlerken yurt dışından gelen onlarca misafir her yıl koşulması gereken mesafedir diyorlar.
Bu yılki yarışa hazırlanmada önemli gayretlerinden dolayı başta Kaymakamımız Gürbüz Saltaş ve Belediye Başkanımız Ümit Öztekin olmak üzere, bu yıl Cumhurbaşkanlığı’nı temsilen gelen hemşehirlimiz Mücahit Küçükyılmaz’a, Bisiklet Federasyonu Başkanı Emin Müftüoğlu ve emeği geçen herkese teşekkür etmek gerekiyor.
Elmalı Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu’nu çok sevdi, bu etap vazgeçilmemeli, bunun için gayretler esirgenmemelidir.
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum