Akdeniz Üniversitesi (AÜ) “Bahçe Bitkileri Sektörel İlişkiler Seminerleri” kapsamında bu hafta “Türkiye’de Yerli Tohum Üretimi” konuşuldu.
Dr. Öğretim Üyesi Halil Demir tarafından hazırlanan seminere konuşmacı olarak Petektar Tohumculuk Yön.Kur.Başk. Zir.Müh.Büşra Yapıcı katıldı. Bahçe Bitkileri öğrencilerinin yanında farklı fakülte ve bölümlerden lisans, lisansüstü öğrenciler ile öğretim üyeleri yoğun ilgi gösterdiler. Bulunduğu aşamaya gelinceye kadar yaşadıklarından oluşan tecrübelerine değinerek konuşmasına başlayan Yapıcı, öğrencilik yıllarında yevmiye karşılığında işçi olarak çalıştığını, evliliğinin ilk yıllarında kayınvalidesinin serasında çapa yaparak sebze yetiştirdiğini söyledi.
YERLİ TOHUM VURGUSU
2009 yılında Antalya’da yaşanan sel felaketini hatırlatan Zir.Müh.Yapıcı sözlerini şöyle sürdürdü:
“Üreticilerden birisi fide alacak gücünün olmadığını, deneme silor hıyar fidesi verebilirse yetiştireceğini söyledi. Seramıza gelip 40 numaralı çeşidi seçti. Daha sonra üretici beni serasına çağırdı, çeşidin performansı ve çeşide olan ilgiden dolayı “Yerli Tohum Olsun Bizim Olsun” dedi. 2 ay sonra bu çeşit bölgede bir numara oldu ve bu sayede her şey iyiye gitmeye başladı. Hemen şirketimizi kurup tescilimizi aldık. Gediğimiz noktada seralarda yetiştirilen hıyar çeşitlerinin neredeyse %90’nı bizim çeşitlerimizden oluşuyor. Artık Hollandalılar bizden tohum alıyor, kendi ambalajı ile satıyorlar. Dünya pazarına açılıyoruz. Süreç içerisinde birçok ödül aldık. Örneğin 2017 yılında Yöresinde Fark Yaratan Kadın Girişimci ödülüne layık gördüler. Aldığımız ödüller beni daha da teşvik etti. Şuanda yaklaşık 150 kişiye istihdam sağlayan, Türk ekonomisine önemli katkılar sağlayan bir firmayız.” diye konuştu.
Seminer sonrasında Yapıcı’ya Öğr.Üyesi Demir tarafından teşekkür edilerek hatıra resmi çektirildi.
Dr. Öğretim Üyesi Halil Demir tarafından hazırlanan seminere konuşmacı olarak Petektar Tohumculuk Yön.Kur.Başk. Zir.Müh.Büşra Yapıcı katıldı. Bahçe Bitkileri öğrencilerinin yanında farklı fakülte ve bölümlerden lisans, lisansüstü öğrenciler ile öğretim üyeleri yoğun ilgi gösterdiler. Bulunduğu aşamaya gelinceye kadar yaşadıklarından oluşan tecrübelerine değinerek konuşmasına başlayan Yapıcı, öğrencilik yıllarında yevmiye karşılığında işçi olarak çalıştığını, evliliğinin ilk yıllarında kayınvalidesinin serasında çapa yaparak sebze yetiştirdiğini söyledi.
YERLİ TOHUM VURGUSU
2009 yılında Antalya’da yaşanan sel felaketini hatırlatan Zir.Müh.Yapıcı sözlerini şöyle sürdürdü:
“Üreticilerden birisi fide alacak gücünün olmadığını, deneme silor hıyar fidesi verebilirse yetiştireceğini söyledi. Seramıza gelip 40 numaralı çeşidi seçti. Daha sonra üretici beni serasına çağırdı, çeşidin performansı ve çeşide olan ilgiden dolayı “Yerli Tohum Olsun Bizim Olsun” dedi. 2 ay sonra bu çeşit bölgede bir numara oldu ve bu sayede her şey iyiye gitmeye başladı. Hemen şirketimizi kurup tescilimizi aldık. Gediğimiz noktada seralarda yetiştirilen hıyar çeşitlerinin neredeyse %90’nı bizim çeşitlerimizden oluşuyor. Artık Hollandalılar bizden tohum alıyor, kendi ambalajı ile satıyorlar. Dünya pazarına açılıyoruz. Süreç içerisinde birçok ödül aldık. Örneğin 2017 yılında Yöresinde Fark Yaratan Kadın Girişimci ödülüne layık gördüler. Aldığımız ödüller beni daha da teşvik etti. Şuanda yaklaşık 150 kişiye istihdam sağlayan, Türk ekonomisine önemli katkılar sağlayan bir firmayız.” diye konuştu.
Seminer sonrasında Yapıcı’ya Öğr.Üyesi Demir tarafından teşekkür edilerek hatıra resmi çektirildi.