Havaların soğumasıyla birlikte vücudu sıcak tutmamak pek çok hastalığa davetiye çıkarıyor. Uzmanlar, soğuk havanın insan sağlığına olan olumsuz etkisini en aza indirmek için kış aylarında beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor.
Soğuk havanın iyice kendini gösterdiği kış günlerinde sağlığımızı korumak için dengeli bir beslenme modeli oluşturmak ve bu aylarda yavaşlayan metobolizmanın yol açtığı kilo artışına dikkat etmek gerekiyor.
Özel Muratpaşa Tıp Merkezi Diyetisyeni Fatma Gök, soğuk havanın insan sağlığına olan olumsuz etkisini en aza indirmek için kış aylarında beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. Soğuk havalardan en çok etkilenenlerin çocuklar, yaşlılar, hamileler, vejeteryanlar ve demir yetersizliği olan kişiler olduğunu belirten Diyetisyen Fatma Gök, soğuk havada vücut sıcaklığını korumak ve hasta olmanın önüne geçmek için tüketilecek besinleri sıraladı.
BESİNLER GÜCÜNÜZE GÜÇ KATAR
Diyetisyen Fatma Gök, soğuk havaların vücudun bağışıklık sistemini zayıflattığını, vücut direncini düşürerek hastalıklara yakalanma riskini artırdığını kaydetti. Soğuk havaların insan sağlığına olan olumsuz etkilerini en aza indirmek, bağışıklık sistemini güçlendirmek için kış aylarında beslenmeye daha fazla dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Diyetisyen Fatma Gök, karbonhidrat içeriği yüksek yağlı gıdalardan kaçınılması ve bağışıklık sistemini güçlendirecek besinlerin tercih edilmesi gerektiğini söyledi.
SOĞUK HAVA KALKANI BESİNLER
Yaşantımızın her döneminde olduğu gibi soğuk havalarda da yeterli, dengeli beslenmekten vazgeçmemek geretkiğini belirten Diyetisyen Fatma Gök, bunun için C vitamininin önemli kaynağı olan sebze meyve tüketiminin yeterli olması gerektiğini söyledi. Kuru üzüm, dut, üzüm,yumurta ve keçi boynuzu pekmezinin de soğuk hava kalkanı besinlerden olduğunu kaydeden Gök, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Hepimizin sevdiği, çocukken okula giderken annemizin önlük ceplerine doldurduğu kuru üzüm-leblebi de soğuktan korunmak için iyi bir alternatif. Burada önemli olan porsiyon kontrolünü sağlayabilmektir. Üşüyorsanız ve kan şekerinizde herhangi bir sorun yok ise günde bir avuç kuru üzüm tüketerek soğuya karşı savaşabilirsiniz. Dut, üzüm ve keçi boynuzu pekmezinden birer ölçü eklenerek hazırlanan karışım vücudu ısıtarak, soğuğa karşı korur. Sabah evden çıkmadan evvel tüketilecek pekmez karışımı soğuk havaya karşı olan dayanıklılığı arttırır. Her sabah yenen bir yumurta gün boyunca bedeni hem zinde tutar hem vücudun soğuktan korunmak için ihtiyacı olan kaliteli proteinleri almamıza destek olur."
Soğuk havanın iyice kendini gösterdiği kış günlerinde sağlığımızı korumak için dengeli bir beslenme modeli oluşturmak ve bu aylarda yavaşlayan metobolizmanın yol açtığı kilo artışına dikkat etmek gerekiyor.
Özel Muratpaşa Tıp Merkezi Diyetisyeni Fatma Gök, soğuk havanın insan sağlığına olan olumsuz etkisini en aza indirmek için kış aylarında beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. Soğuk havalardan en çok etkilenenlerin çocuklar, yaşlılar, hamileler, vejeteryanlar ve demir yetersizliği olan kişiler olduğunu belirten Diyetisyen Fatma Gök, soğuk havada vücut sıcaklığını korumak ve hasta olmanın önüne geçmek için tüketilecek besinleri sıraladı.
BESİNLER GÜCÜNÜZE GÜÇ KATAR
Diyetisyen Fatma Gök, soğuk havaların vücudun bağışıklık sistemini zayıflattığını, vücut direncini düşürerek hastalıklara yakalanma riskini artırdığını kaydetti. Soğuk havaların insan sağlığına olan olumsuz etkilerini en aza indirmek, bağışıklık sistemini güçlendirmek için kış aylarında beslenmeye daha fazla dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Diyetisyen Fatma Gök, karbonhidrat içeriği yüksek yağlı gıdalardan kaçınılması ve bağışıklık sistemini güçlendirecek besinlerin tercih edilmesi gerektiğini söyledi.
SOĞUK HAVA KALKANI BESİNLER
Yaşantımızın her döneminde olduğu gibi soğuk havalarda da yeterli, dengeli beslenmekten vazgeçmemek geretkiğini belirten Diyetisyen Fatma Gök, bunun için C vitamininin önemli kaynağı olan sebze meyve tüketiminin yeterli olması gerektiğini söyledi. Kuru üzüm, dut, üzüm,yumurta ve keçi boynuzu pekmezinin de soğuk hava kalkanı besinlerden olduğunu kaydeden Gök, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Hepimizin sevdiği, çocukken okula giderken annemizin önlük ceplerine doldurduğu kuru üzüm-leblebi de soğuktan korunmak için iyi bir alternatif. Burada önemli olan porsiyon kontrolünü sağlayabilmektir. Üşüyorsanız ve kan şekerinizde herhangi bir sorun yok ise günde bir avuç kuru üzüm tüketerek soğuya karşı savaşabilirsiniz. Dut, üzüm ve keçi boynuzu pekmezinden birer ölçü eklenerek hazırlanan karışım vücudu ısıtarak, soğuğa karşı korur. Sabah evden çıkmadan evvel tüketilecek pekmez karışımı soğuk havaya karşı olan dayanıklılığı arttırır. Her sabah yenen bir yumurta gün boyunca bedeni hem zinde tutar hem vücudun soğuktan korunmak için ihtiyacı olan kaliteli proteinleri almamıza destek olur."