Aile Hekimi Dr. Alp Karan, hazır gıda ve fast food tüketiminin zararlarına dikkat çekerek, “Hazır gıdalar, kanserin yanı sıra şeker, tansiyon, kalp ve damar hastalıklarını artırmakta, çocuklarda gelişimi ve boy uzamasını engelleyici etki yapmaktadır” dedi.
Hazır gıdaların başta çocuklar olmak üzere tüm tüketenleri etkilediğini aktaran Aile Hekimi Doktor Alp Karan, “Fast food gıdalar genellikle pratik ve lezzetli olması sebebiyle kızartma yöntemi ile pişirilmektedir. Bu yağlar yaklaşık 12-13 saat süre kullanıldığı için fiziksel ve kimyasal değişikliklere uğrayıp çabuk bozulmalarına neden olur. Hazır gıdalar kanser riski taşımaktadır. Uzun süre ve çok miktarda tüketildiklerinde kanser riski de artmaktadır. Çocuk gelişiminde olumsuz etkileri bulunan boyalı ve işlenmiş şekerli gıda maddelerinin erken ergenliğin ve şeker hastalığının artış göstermesine neden olduğu bilinmektedir. Özellikle çocukların hazır gıdalardan mümkün olduğunca korunması çok önemlidir. Hazır gıdalar, kanserin yanı sıra şeker, tansiyon, kalp ve damar hastalıklarını arttırdığı gibi çocuklarda gelişimi ve boy uzamasını da engellemektedir” dedi.
KANSER RİSKİ
Fast food gıdaların A, C vitamini ve kalsiyumdan yetersiz olduğunu aktaran Alp Karan, “C vitamini, A vitamini düşük düzeylerde aldığımız zaman, bağışıklık yetersizliğine, kalp hastalıkları ve göz hastalıklarından katarakt oluşum riskini arttırır. Sürekli fastfood yiyeceklerle beslenmenin yeterli ve dengeli beslenmeye etkisi çok büyüktür. Fastfoodun zararları sadece kilo aldırıcı etkisi ile sınırlı olmayıp birçok fizyolojik bozukluğa sebep olmaktadır. Yağda kızartılan yiyeceklerin zararlarından en büyüğü, kardiovasküler sindirim sistemi hastalıkları ve kanser riskini arttırır. Fastfood yiyeceklere eklenen renklendiriciler, hoş koku verici maddeler, tatlandırıcılar gibi katkı maddeleri bulunmaktadır. Bu katkı maddeleri ürünlerde uygun şekilde kullanıldığında bir sağlık riski oluşturmaz. Ancak, bu katkı maddelerini içeren fast food gıdaların sık tüketimi sonucunda uzun dönemde kanser riskini arttırdığı tespit edilmiştir” diye konuştu.
ŞEKER HASTALIĞI
Fastfood gıdalarda hayvansal yağ oranının fazla olduğunu belirten Karan, “Kullanılan etler lezzet vermesi amacıyla yağlı kısımlardan seçilir. Bu ürünlerin sodyum, kolesterol ve özellikle doymuş yağ miktarı, diğer besin öğeleri yoğunluğuna göre daha fazladır. Kalp hastalıkları başta obezite, kanser, diyabet, hipertansiyon olmak üzere birçok kronik hastalıklar için risk faktörüdür. Fast food yiyecekler posa içeriği düşük olduğundan günlük alınması gereken 25-30 gram alınamamaktadır. Çok fazla fast food tüketilmesi halinde insülin direnci denen rahatsızlığa yakalanma riskiniz de ciddi bir şekilde yükseliyor. Bu da beraberinde bir süre sonra şeker hastası olma ihtimalini getiriyor. Fast food ürünlerinin başka bir zararı ise dişleri hızlı bir şekilde çürütmesidir. Bu zararlarını bile bile fast food yiyeceklerden uzak durmak lazım” dedi.
Hazır gıdaların başta çocuklar olmak üzere tüm tüketenleri etkilediğini aktaran Aile Hekimi Doktor Alp Karan, “Fast food gıdalar genellikle pratik ve lezzetli olması sebebiyle kızartma yöntemi ile pişirilmektedir. Bu yağlar yaklaşık 12-13 saat süre kullanıldığı için fiziksel ve kimyasal değişikliklere uğrayıp çabuk bozulmalarına neden olur. Hazır gıdalar kanser riski taşımaktadır. Uzun süre ve çok miktarda tüketildiklerinde kanser riski de artmaktadır. Çocuk gelişiminde olumsuz etkileri bulunan boyalı ve işlenmiş şekerli gıda maddelerinin erken ergenliğin ve şeker hastalığının artış göstermesine neden olduğu bilinmektedir. Özellikle çocukların hazır gıdalardan mümkün olduğunca korunması çok önemlidir. Hazır gıdalar, kanserin yanı sıra şeker, tansiyon, kalp ve damar hastalıklarını arttırdığı gibi çocuklarda gelişimi ve boy uzamasını da engellemektedir” dedi.
KANSER RİSKİ
Fast food gıdaların A, C vitamini ve kalsiyumdan yetersiz olduğunu aktaran Alp Karan, “C vitamini, A vitamini düşük düzeylerde aldığımız zaman, bağışıklık yetersizliğine, kalp hastalıkları ve göz hastalıklarından katarakt oluşum riskini arttırır. Sürekli fastfood yiyeceklerle beslenmenin yeterli ve dengeli beslenmeye etkisi çok büyüktür. Fastfoodun zararları sadece kilo aldırıcı etkisi ile sınırlı olmayıp birçok fizyolojik bozukluğa sebep olmaktadır. Yağda kızartılan yiyeceklerin zararlarından en büyüğü, kardiovasküler sindirim sistemi hastalıkları ve kanser riskini arttırır. Fastfood yiyeceklere eklenen renklendiriciler, hoş koku verici maddeler, tatlandırıcılar gibi katkı maddeleri bulunmaktadır. Bu katkı maddeleri ürünlerde uygun şekilde kullanıldığında bir sağlık riski oluşturmaz. Ancak, bu katkı maddelerini içeren fast food gıdaların sık tüketimi sonucunda uzun dönemde kanser riskini arttırdığı tespit edilmiştir” diye konuştu.
ŞEKER HASTALIĞI
Fastfood gıdalarda hayvansal yağ oranının fazla olduğunu belirten Karan, “Kullanılan etler lezzet vermesi amacıyla yağlı kısımlardan seçilir. Bu ürünlerin sodyum, kolesterol ve özellikle doymuş yağ miktarı, diğer besin öğeleri yoğunluğuna göre daha fazladır. Kalp hastalıkları başta obezite, kanser, diyabet, hipertansiyon olmak üzere birçok kronik hastalıklar için risk faktörüdür. Fast food yiyecekler posa içeriği düşük olduğundan günlük alınması gereken 25-30 gram alınamamaktadır. Çok fazla fast food tüketilmesi halinde insülin direnci denen rahatsızlığa yakalanma riskiniz de ciddi bir şekilde yükseliyor. Bu da beraberinde bir süre sonra şeker hastası olma ihtimalini getiriyor. Fast food ürünlerinin başka bir zararı ise dişleri hızlı bir şekilde çürütmesidir. Bu zararlarını bile bile fast food yiyeceklerden uzak durmak lazım” dedi.