Memorial Antalya Hastanesi İç Hastalıkları Bölümü'nden Uz. Dr. Tülay Kadıoğlu, reflünün en sık görülen mide sorunları arasında yer aldığını belirterek, tüm nüfusun yüzde 30-40'ını etkileyen hastalığın, en sık 30-40 yaşları arasında görüldüğünü kaydetti.
Memorial Antalya Hastanesi İç Hastalıkları Bölümü'nden Uz. Dr. Tülay Kadıoğlu, toplumda en sık görülen mide rahatsılığı olan reflüye, işmanlık, karın içi basıncın artması, hamilelik, genetik yatkınlık gibi risk faktörlerinin etken olduğunu söyledi. Mide ve bağırsak sistemini etkileyen stresin yanı sıra beslenme alışkanlıklarının da reflü ataklarını tetikleyebildiğini kaydeden Uz. Dr. Tülay Kadıoğlu, reflü şikayetlerini azaltan ve reflü hastalarının yaşam kalitesini artıran önerilerde bulundu.
STRES VE BESLENME YİNE BAŞROLDE
Reflünün, mide içeriğinin, yukarıya doğru yemek borusuna geri kaçması olduğunu vurgulayan Uz. Dr. Tülay Kadıoğlu, "Bunun sonucunda midedeki asit ve pepsin yani midede proteinlerin sindirimine yardım eden madde, yemek borusunun alt ucunu tahriş etmekte ve yemek borusu kendini mide asidinden koruyamaz hale gelmektedir. Stresli iş ve yaşam koşullarının yanı sıra modern şehir hayatıyla birlikte geleneksel yemek tarzı da şekil değiştirmiştir. Ev yemeklerinin giderek daha az tüketilmesi, saati değişen öğünler, hazır gıdalar ve fast food tarzı yiyecekler, kahve, çay, gazlı içecekler ve sigara tüketiminin artması, reflü oluşumunda önemli etkenlerdir" dedi.
REFLÜ HASTALARINA ÖNERİ
Uz. Dr. Tülay Kadıoğlu, reflü hastalarının kahve, çikolata, baharat, gazlı içecekler, sigara, soğan, sarımsak, yağda kızartılmış yiyecekler, alkol, salça, domates, ekşili yiyeceklerden kaçınması gerektiğini ifade etti. Liften zengin gıdalar, elma, muz, brokoli, havuç, fasulye, kantaron yağı, papatya çayı, peynir gibi reflü şikayetlerini azaltan yiyecek ve içeceklerin tüketilmesini tavsiye eden Dr. Tülay Kadıoğlu, reflü hastalarına doğru beslenme uyarısında bulundu.
Memorial Antalya Hastanesi İç Hastalıkları Bölümü'nden Uz. Dr. Tülay Kadıoğlu, toplumda en sık görülen mide rahatsılığı olan reflüye, işmanlık, karın içi basıncın artması, hamilelik, genetik yatkınlık gibi risk faktörlerinin etken olduğunu söyledi. Mide ve bağırsak sistemini etkileyen stresin yanı sıra beslenme alışkanlıklarının da reflü ataklarını tetikleyebildiğini kaydeden Uz. Dr. Tülay Kadıoğlu, reflü şikayetlerini azaltan ve reflü hastalarının yaşam kalitesini artıran önerilerde bulundu.
STRES VE BESLENME YİNE BAŞROLDE
Reflünün, mide içeriğinin, yukarıya doğru yemek borusuna geri kaçması olduğunu vurgulayan Uz. Dr. Tülay Kadıoğlu, "Bunun sonucunda midedeki asit ve pepsin yani midede proteinlerin sindirimine yardım eden madde, yemek borusunun alt ucunu tahriş etmekte ve yemek borusu kendini mide asidinden koruyamaz hale gelmektedir. Stresli iş ve yaşam koşullarının yanı sıra modern şehir hayatıyla birlikte geleneksel yemek tarzı da şekil değiştirmiştir. Ev yemeklerinin giderek daha az tüketilmesi, saati değişen öğünler, hazır gıdalar ve fast food tarzı yiyecekler, kahve, çay, gazlı içecekler ve sigara tüketiminin artması, reflü oluşumunda önemli etkenlerdir" dedi.
REFLÜ HASTALARINA ÖNERİ
Uz. Dr. Tülay Kadıoğlu, reflü hastalarının kahve, çikolata, baharat, gazlı içecekler, sigara, soğan, sarımsak, yağda kızartılmış yiyecekler, alkol, salça, domates, ekşili yiyeceklerden kaçınması gerektiğini ifade etti. Liften zengin gıdalar, elma, muz, brokoli, havuç, fasulye, kantaron yağı, papatya çayı, peynir gibi reflü şikayetlerini azaltan yiyecek ve içeceklerin tüketilmesini tavsiye eden Dr. Tülay Kadıoğlu, reflü hastalarına doğru beslenme uyarısında bulundu.