Memorial Antalya Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü'nden diyetisyen Berna Ertuğ, sağlıklı ve doğru beslenmenin çocukların zihin performansı üzerinde olumlu etkisi olduğunu belirterek, okul başarısı için kahvaltı, öğle yemeği ve ara öğünlerin önemine işaret etti.
Memorial Antalya Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü'nden diyetisyen Berna Ertuğ, okul çağındaki çocuklara özel sağlıklı beslenme önerilerinde bulundu. Sağlıklı ve doğru beslenme alışkanlıklarının, çocukların zihin performansları üzerindeki olumlu etkisinin yapılan çalışmalarla kanıtlandığını kaydeden Berna Ertuğ, düzenli bir beslenme programının, büyüme ve gelişmeye katkısının yanı sıra eğitim için de gerekli olduğunu vurguladı.
HAMUR İŞİ VE PAKETLİ GIDALARDAN MENÜDE OLMAMALI
Berna Ertuğ, metabolizmanın yeterli çalışmaması ve buna bağlı olarak ileri yaşlarda ortaya çıkan obezitenin özellikle güne kahvaltı ile başlamayan çocuklarda daha sık görüldüğüne işaret etti. Bu öğünde simit ve poğaça gibi ağır hamur işi gıdalardan uzak durulması gerektiğini belirten Ertuğ, "Çocukların büyüme ve gelişimi için önemli olan ara öğünlerde de abur cubur, bisküvi, çikolata yerine meyve, fındık, ceviz ve badem gibi hem vitamin hem de mineral içeren sağlıklı besinler tercih edilmelidir. Çocukların okul döneminde fiziksel aktiviteleri de yoğun olduğundan, bu besinler onlar için doğru enerji kaynağı olacaktır" dedi.
BESLENME ÇANTASI HAZIRLAMAK AİLENİN GÖREVİ
Çocuklarının beslenme çantasını hazırlayan ailelerin, kahvaltı ve öğlen yemeği arasındaki süreci ara öğün olarak değerlendirmesi gerektiğini vurgulayan Berna Ertuğ, "Tam tahıllı sandviç ekmeği arasına; peynir veya ızgara köfte veya ızgara tavukla beraber yeşillikler konulabilir. Yanında da ayran veya süt ile tüketilebilir. Ancak bunun için çocuğun tüketebileceği besinler de özenle seçilmelidir. Çocuğun beslenme çantasına peynirli tost veya sandviç, ayran, küçük salata veya söğüş, kuru meyve karışımı, tam tahıllı ekmekle hazırlanmış sebzeli, tavuklu sandviç, bir dilim kek, 2-3 dilim peynirli veya sebzeli börek, evde yapılmış az şekerli meyve kompostosu, sütlaç ya da puding gibi sütlü bir tatlı konulabilir" diye konuştu.
Memorial Antalya Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü'nden diyetisyen Berna Ertuğ, okul çağındaki çocuklara özel sağlıklı beslenme önerilerinde bulundu. Sağlıklı ve doğru beslenme alışkanlıklarının, çocukların zihin performansları üzerindeki olumlu etkisinin yapılan çalışmalarla kanıtlandığını kaydeden Berna Ertuğ, düzenli bir beslenme programının, büyüme ve gelişmeye katkısının yanı sıra eğitim için de gerekli olduğunu vurguladı.
HAMUR İŞİ VE PAKETLİ GIDALARDAN MENÜDE OLMAMALI
Berna Ertuğ, metabolizmanın yeterli çalışmaması ve buna bağlı olarak ileri yaşlarda ortaya çıkan obezitenin özellikle güne kahvaltı ile başlamayan çocuklarda daha sık görüldüğüne işaret etti. Bu öğünde simit ve poğaça gibi ağır hamur işi gıdalardan uzak durulması gerektiğini belirten Ertuğ, "Çocukların büyüme ve gelişimi için önemli olan ara öğünlerde de abur cubur, bisküvi, çikolata yerine meyve, fındık, ceviz ve badem gibi hem vitamin hem de mineral içeren sağlıklı besinler tercih edilmelidir. Çocukların okul döneminde fiziksel aktiviteleri de yoğun olduğundan, bu besinler onlar için doğru enerji kaynağı olacaktır" dedi.
BESLENME ÇANTASI HAZIRLAMAK AİLENİN GÖREVİ
Çocuklarının beslenme çantasını hazırlayan ailelerin, kahvaltı ve öğlen yemeği arasındaki süreci ara öğün olarak değerlendirmesi gerektiğini vurgulayan Berna Ertuğ, "Tam tahıllı sandviç ekmeği arasına; peynir veya ızgara köfte veya ızgara tavukla beraber yeşillikler konulabilir. Yanında da ayran veya süt ile tüketilebilir. Ancak bunun için çocuğun tüketebileceği besinler de özenle seçilmelidir. Çocuğun beslenme çantasına peynirli tost veya sandviç, ayran, küçük salata veya söğüş, kuru meyve karışımı, tam tahıllı ekmekle hazırlanmış sebzeli, tavuklu sandviç, bir dilim kek, 2-3 dilim peynirli veya sebzeli börek, evde yapılmış az şekerli meyve kompostosu, sütlaç ya da puding gibi sütlü bir tatlı konulabilir" diye konuştu.