Lyrboton Kome Antik Kenti, 'arkeopark' olarak turizme kazandırılıyor

ANTALYA Valisi Ersin Yazıcı, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) ve Kepez Belediyesi işbirliği ile yürütülen Lyrboton Kome Arkeopark Projesi protokol törenine katıldı. Lyrboton Kome...

Lyrboton Kome Antik Kenti, 'arkeopark' olarak turizme kazandırılıyor
20 Eylül 2021 - 17:20
ANTALYA Valisi Ersin Yazıcı, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) ve Kepez Belediyesi işbirliği ile yürütülen Lyrboton Kome Arkeopark Projesi protokol törenine katıldı. Lyrboton Kome Arkeopark Projesi kapsamında Varsak'taki 2200 yıllık zeytin yağı üreten Lyrboton Kome, 'arkeopark' olarak turizme kazandırılacak. Proje tamamlandığında bölgenin kullanımı ve işletmesini Kepez Belediyesi yapacak.

Antalya'nın Kepez İlçesi'nin Varsak mahallesinde bulunan Lyrboton Kome, 2200 yıllık geçmişe sahip bir zeytin şehri ve Roma dönemi için Perge Antik Kenti'nin zeytinyağı üretim merkezi. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda faaliyet gösteren BAKA ve Kepez Belediyesi'nin birlikte geliştirmiş olduğu "Lyrboton Kome Arkeopark Projesi" ile Lyrboton Kome Antik Kenti'ni bir arkeopark haline getirerek zeytin teması üzerinden çeşitli interaktif programlar ile kültür ve eko turizm başta olmak üzere bölgeye bir alternatif turizm destinasyonu statüsü kazandırmak amaçlanıyor.

Antalya Valiliği'ndeki protokol törenine Vali Ersin Yazıcı, Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, BAKA Genel Sekreteri Volkan Güler, İl Kültür ve Turizm Müdürü Candemir Zaroğlu, Antalya Müze Müdürü Mustafa Demirel, BAKA Antalya Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Alaadin Özyürek katıldı.

'KÜLTÜR VARLIKLARINI KORUYUP KOLLAMA GAYRETİ İÇİNDEYİZ'

Projenin protokol imza töreninde konuşan Vali Ersin Yazıcı, "BAKA adına Yönetim Kurulu Başkan Vekili olarak buradayım" dedi ve şunları söyledi:

"Hem Antalya Valiliği hem BAKA olarak kültür varlıkları koruyup kollamak, insanlığın hizmetine sunmak amacı ve gayreti içerisindeyiz. Bu gayretin en güzel örneklerden bir tanesi de bugün gerçekleştireceğimiz protokolle birlikte BAKA ve Kepez Belediyesi işbirliği ile ortaya çıkarılacak Lyrboton Kome Arkeopark Projesidir. Lyrboton Kome, 2200 yıllık bir zeytinyağı üretim köyüdür. Zeytin bu bölgenin kadim ağaçlarından bir tanesidir. Arkeopark kapsamında bölgede zeytin yağı üretim tesisimiz de oluşturulacak ve turizmimize katkı sunacak. Şehrimize bu anlamda da bir kazanım sağlayacak."

'DEĞERLERİMİZİ AYAĞA KALDIRMAYA DEVAM EDECEĞİZ'

BAKA bünyesinde Patara'ya da çok büyük yatırımlar yapıldığını da vurgulayan Vali Yazıcı "Patara'da Osmanlı döneminde inşa edilen Telsiz Telgraf İstasyonu'nun restorasyonu hala devam ediyor. BAKA olarak hem Antalya'mıza hem de Isparta ve Burdur'a katkı sunmaya devam ediyoruz. Bu arkeopark projesinde olmaktan da gurur duyuyorum. Bu proje tamamlandığında tamamen kullanımı ve işletimi Kepez Belediyesi'nde olacak. Hakan Başkanın ve ekibinin maharetlerini birçok alanda gördük. Burada hızla bitirildikten sonra tüm Antalya'nın hatta dünyanın hizmetine sunulmuş olacak. Kepez Belediyesi'nin de bu projeyi layıkıyla, en beğenilecek şekilde sunacağına inancımız tamdır. İnşallah BAKA ile birlikte şehrimizin ve bölgemizin başka noktalarındaki birçok değeri de ayağa kaldırmaya devam edeceğiz. Hayırlı uğurlu olsun" ifadelerini kullandı.

KUZEY ANTALYA, EKO TURİZM ROTASININ İLK AYAĞI

Lyrboton Kome Arkeopark Projesi, BAKA koordinasyonunda paydaşlarla birlikte hazırlanan 'Kuzey Antalya Eko Turizm Rotası'nın ilk ayağını oluşturuyor. Rota kapsamında, önümüzdeki dönemde ilgili paydaşların da katılımlarıyla Ekşili Göleti, Kocain Mağarası, İskender Yolu ve Güver Uçurumu gibi önemli turizm değerlerinin de turizme kazandırılması hedefleniyor. Projenin ikinci amacı, bölge halkının turizm faaliyetlerine ekonomik entegrasyonunu sağlamak.

ZEYTİNYAĞI, EKO TURİZMLE DEĞERE DÖNÜŞTÜRÜLECEK

Proje kapsamında; antik kentin zeytinyağı işleme ünitelerinden örnekler restore edilerek dönemin zeytinyağı işleme prosesleri ziyaretçilere sunulacak. Antik kent ziyaretini kolaylaştırmak üzere yürüme yolu ve aydınlatma altyapısı iyileştirilecek, Antalya kentinin güzelliklerini görmeyi sağlayıcı seyir terası yapılacak, antik kente girişte karşılama ve sergi ünitesinin yanı sıra zeytincilik faaliyetleri ile uğraşan bölge çiftçilerinin turizm gelirlerinden pay almalarını sağlamak üzere kooperatif kurulumu yapılacak.

Kurulacak kooperatif ile Lyrboton Kome markası altında bölge çiftçisinin ürettiği zeytinyağının değerinin artması sağlanacak.

Antik kenti ziyaret edecek misafirlerimizin bölgemizden ayrılırken hatıralarında güzel bir imaj bırakmak amacıyla, 500 - 600 adet zeytin ağacı dikimi gerçekleştirilecek, hasat döneminde kendi topladıkları zeytinleri kendi elleriyle işleyebilecekleri zeytin taş baskı soğuk sıkım atölyesi de proje kapsamında inşa edilecek.

 

 


DHA

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum