İşitme kaybı başarıya engel

KBB-Baş ve Boyun Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Alper Tunga Derin, çocukluk döneminde baş gösteren işitme kaybının, dil gelişimi ve konuşma bozukluklarına sebep olduğunu söyledi.

İşitme kaybı başarıya engel
26 Kasım 2019 - 17:16
OFM Antalya Hastanesi KBB-Baş ve Boyun Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Alper Tunga Derin, 2008 yılından bu yana Türkiye'de doğan her çocuğun, doğumdan taburcu olana kadar işitme tarama programına alındığını da hatırlattı. Bu sayede çocuklarda işitme kaybının erken saptandığını dile getiren Prof. Dr. Derin, çocuklarda işitme kaybının birçok sebebi olduğunu söyledi.

BU BELİRTİLER VARSA DİKKAT
İşitme kaybının belirti ve tedavileri hakkında bilgi veren Prof.Dr. Derin, sık tekrarlanan kulak ağrıları, sıkça yaşanan kulak enfeksiyonları, belli sesleri duymada ve sesin yönünü tayin etmede güçlük çekilmesi, sözel yönergeleri yerine getirmede problemler yaşanması, yüksek şiddetteki seslere verilen tepki, gürültülü ortamlarda konuşanı anlamada güçlük yaşanması, televizyon, radyo yüksek sesle ve yakından dinlenilmesi, dil konuşma gelişiminin yaşıtlarından geri seyretmesi, konuşmanın çok yüksek ya da düşük şiddetli olması, monoton konuşması, konuşurken bazı seslerin atlanması, kısa süreli dikkat ve zayıf kelime hafızası gibi durumlarda mutlaka uzman bir hekime başvurulması gerektiğini kaydetti.

OKUL BAŞARISINI ETKİLİYOR
Çocuklarda meydana gelen işitme kaybı sorunlarının, okul başarısını doğrudan etkilediğine vurgu yapan Prof.Dr. Alper Tunga Derin, "2 yaşından önce varsa çocukların işitme kaybının saptanması hayati öneme haizdir. Eğer çocuklarda 2 yaşından önce işitme kaybı varlığı açısından taranıp, varlığı ve yokluğu değerlendirilip, varsa iyileştirme programına alınmazsa dil gelişiminde ciddi sorunlar olur. Dil gelişiminde sorun olursa, çocuğun konuşma fonksiyonları zarar görür. Bilişsel yetenekleri, sonraki hayatında okul başarıları, üniversite hayatları riske girer" ifadelerini kullandı.

HAMİLELER ÇOK DİKKAT ETMELİ
Prof. Dr. Alper Tunga Derin, "Annenin hamilelik döneminde zararlı maddeler (sigara, alkol, uyuşturucu) ve ağır ilaçlar kullanması, ailede işitme engelli bireyin bulunması ve genetik yolla çocuğa geçmesi, bebeğin kulağının bölümlerinden herhangi birinin gelişmemiş olması, annenin hamilelik esnasında ağır hastalıklar geçirmesi ve hamilelik döneminde beslenme eksiklikleri doğacak çocukta işitme kaybına neden olabilir" dedi. DHA

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum