Erkek kısırlığı giderek artıyor

Doğum uzmanı Op. Dr. Berrin Karakuy Türkiye'de çocuk sahibi olmak isteyen her 7 çiftten birinde kısırlık görüldüğünü, kısırlık tedavisi gören her 3 çiftten birinde de tek başına erkek kısırlığı olduğunu söyledi

Erkek kısırlığı giderek artıyor
28 Kasım 2019 - 15:51
Doğum uzmanı Op. Dr. Berrin Karakuy Türkiye'de çocuk sahibi olmak isteyen her 7 çiftten birinde kısırlık görüldüğünü, kısırlık tedavisi gören her 3 çiftten birinde de tek başına erkek kısırlığı olduğunu söyledi.

Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Berrin Karakuy, günümüzde kısırlık görülme oranının arttığını söyledi. Erkek kısırlığı oranının neredeyse kadınlarda görülen kısırlık oranına yaklaştığını belirten Dr. Berrin Karakuy, "Bundan ekolojik değişim, çevre kirliliği ve besinlerdeki katkı maddeleri sorumlu tutulmaktadır" dedi.

HER 7 ÇİFTTEN 1'İ KISIR
Dr. Berrin Karakuy Türkiye'de çocuk sahibi olmak isteyen her 7 çiftten birinde kısırlık görüldüğünü, kısırlık tedavisi gören her 3 çiftten birinde de tek başına erkek kısırlığı olduğunu söyledi. Herhangi bir sebebi bulunamayan erkek kısırlığına 'idiyopatik erkek infertilitesi' denildiğini kaydeden Dr. Karakuy, "Artan erkek kısırlığının en önemli sorumlusu olarak, oksidatif stres gösteriliyor. Bunun yanı sıra spermlerde sayısal düşüklük, hareket oranı düşüklüğü ya da tam hareketsizlik, şekil bozuklukları ve sperm örneğinde genetik olarak DNA kırıklarının yoğun olması kısırlığa yol açmaktadır. Kadında en sık görülen kısırlık nedeni ise yumurtlama bozukluklarıdır. Bunun dışında polikistikoversendromu, tüplerin hasarlı ve tıkalı olması, endometriozis ve rahim ağzına ait problemleri kısırlığa neden olarak sayabiliriz" diye konuştu.

TEDAVİDE BAŞARI ORANI ARTIYOR

Dr. Karakuy, tüp bebek yönteminin sık uygulanan ve başarısı gittikçe artan bir tedavi yöntemi olduğunu söyledi. Dr. Berrin Karakuy, “Tüp bebek başarı yüzdesi, yüzde 55 ve 60 aralarında iken, 40 yaş ve üzeri kadınlarda yüzde 15-20'lere düşmektedir. Transfer edilen embriyonun kalitesi ve rahmin sağlıklı olması için anne adayının yaşı, tüp bebek başarısında önemli bir rol oynar. Günümüzde ozon terapisi ve yumurtalık PRP'si gibi yumurtalıkların kapasitesini arttırmaya yönelik birçok yeni uygulama vardır. Tedavilerin uygulanma tarzı, zamanlanması, süreci, masrafları ve başarı oranı çiftlere detaylı anlatılmalıdır" dedi.

DHA

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum