Memorial Antalya Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü'nden Uz. Dr. Şirin Elmi, '15 Ekim Dünya El Yıkama Günü' nedeniyle el temizliği ve el yıkama alışkanlığının önemi hakkında bilgi verdi.
Şirin Elmi, günlük yaşantıda tüm ihtiyaçları karşılayan ellerin, pek çok bulaşıcı hastalık taşıyabildiğini söyledi. Temiz görünen ellerde bile hastalık yapıcı binlerce mikroorganizma bulunabileceğini aktaran Elmi, "Grip, sarılık, ishal yapan etkenler, bağırsak parazitleri eller aracılığı ile ağza, oradan da vücuda yayılır. Çocuklar, vücut dirençleri daha zayıf olduğu için daha kolay hasta olmaktadır. Özellikle tuvaletten sonra ellerin gerektiği gibi yıkanmaması, okulda çocuklar arasında yapılan silgi, kalem gibi eşyaların alışverişinde bile mikrop transferi olabilir, öksürme ve hapşırma ile bu eşyalara bulaşan hastalık yapıcı mikroplar eller aracılığıyla vücuda alınabilir" diye konuştu.
Şirin Elmi, ellerin özellikle hangi durumlar sonrası yıkanması gerektiğini de şöyle açıkladı:
"Yemekten önce ve yemekten sonra, tuvaleti kullandıktan sonra, çiğ et, tavuk, balık ve yumurtaya dokunduktan sonra, bozulmuş gıda ve çöplere dokunduktan sonra, hapşırma ve öksürme sırasında, ağzın el ile kapatılması durumunda, toplu taşıma araçları, para alış verişi, ortak telefon kullanımından sonra, kedi, köpek ve diğer hayvanlarla el teması sonrası, okuldan ve işten eve geldikten sonra mutlaka doğru yöntemle eller yıkanmalıdır."
Şirin Elmi, günlük yaşantıda tüm ihtiyaçları karşılayan ellerin, pek çok bulaşıcı hastalık taşıyabildiğini söyledi. Temiz görünen ellerde bile hastalık yapıcı binlerce mikroorganizma bulunabileceğini aktaran Elmi, "Grip, sarılık, ishal yapan etkenler, bağırsak parazitleri eller aracılığı ile ağza, oradan da vücuda yayılır. Çocuklar, vücut dirençleri daha zayıf olduğu için daha kolay hasta olmaktadır. Özellikle tuvaletten sonra ellerin gerektiği gibi yıkanmaması, okulda çocuklar arasında yapılan silgi, kalem gibi eşyaların alışverişinde bile mikrop transferi olabilir, öksürme ve hapşırma ile bu eşyalara bulaşan hastalık yapıcı mikroplar eller aracılığıyla vücuda alınabilir" diye konuştu.
Şirin Elmi, ellerin özellikle hangi durumlar sonrası yıkanması gerektiğini de şöyle açıkladı:
"Yemekten önce ve yemekten sonra, tuvaleti kullandıktan sonra, çiğ et, tavuk, balık ve yumurtaya dokunduktan sonra, bozulmuş gıda ve çöplere dokunduktan sonra, hapşırma ve öksürme sırasında, ağzın el ile kapatılması durumunda, toplu taşıma araçları, para alış verişi, ortak telefon kullanımından sonra, kedi, köpek ve diğer hayvanlarla el teması sonrası, okuldan ve işten eve geldikten sonra mutlaka doğru yöntemle eller yıkanmalıdır."