Dünya Kanser Günü

Antalya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Erdoğan Taş, yılda yaklaşık 175 bin kişiye kanser teşhisinin konulduğu Türkiye’de, kanserin ölüm nedenleri içerisinde kalp damar hastalıklarından sonra ikinci sırada geldiğini belirtti

Dünya Kanser Günü
04 Şubat 2014 - 22:36
Dünya Kanser Teşkilatı (UICC) tarafından her yıl 4 Şubat gününün, kanser, etyolojisi, hastalık süreci, tedavi ve tedavi sonrası bakım, korunma yolları, taranabilir kanserler hakkında halkın bilgisini artırmaya yönelik olarak ‘Dünya Kanser Günü’ ilan edildiğini belirten Dr. Taş, 2014 yılı temasının ise “Kanser Hakkında Yanlış Bilinenler” olarak belirlendiğini ifade etti. Kanserin en kısa tanımı ile hücrelerin kontrolsüz şekilde çoğalmaları olduğunu belirten Dr. Taş, anormal şekilde çoğalan hücrelerin bulundukları yerlerdeki doku ve organları işgal ederek bu bölgelerin görevlerini engellediğini belirtti.
 
İKİNCİ SIRADA

Yılda yaklaşık 175 bin kişiye kanser teşhisinin konulduğu Türkiye’de, kanserin ölüm nedenleri içerisinde kalp damar hastalıklarından sonra ikinci sırada geldiğini belirten Dr. Taş yaptığı yazılı açıklamada, “Görülme sıklığı bakımından yaygınlaşan kanser vakalarının oluşumunda çevresel etkenler yüzde 90-95 oranında etkilidir. Kanser oluşumunda etkisi olan kötü beslenme, hareketsiz yaşam, tütün ve alkol kullanımı ile güneş ışığının zararlı etkilerine maruz kalma gibi çevresel etkenlerin kontrol altına alınması kanser görülme sıklığını azaltacaktır. Dolayısıyla sağlıklı yaşam davranışları ile kansere karşı korunulabilmekte ve tarama programları sayesinde erken teşhis konularak yaşam süreleri uzatılabilmektedir. Günümüzde gelinen teknoloji ve gelişen tedavi yöntemleri ile pek çok kanser türünde normal yaşam süresine ulaşılmıştır” ifadelerine yer verdi.
 
TEDAVİ EDİLEBİLİR
Kanser için en iyi tedavinin erken teşhis olduğunu belirten Dr. Taş açıklamasında şunları kaydetti: ”Vatandaşlara erken teşhisi ciddiye almaları gerektiğini, doktora gitmek için mutlaka hastalanmayı veya hastalığın belirtilerinin ortaya çıkmasını beklememelerini, rutin taramalar yaptırarak, sağlıklı yaşam davranışları geliştirerek yaşam kalitelerini ve yaşam sürelerini uzatabileceklerini hatırlatır, sağlıklı günler dileriz. Ayrıca Sağlık Bakanlığınca 'Sağlıklı Beslenme ve Hareket Yılı' olarak ilan edilen 2014 yılı boyunca kanserin en önemli sebepleri olarak gösterilen obezite ve tütün kullanımıyla olan mücadelemizin de devam edeceğini tüm kamuoyuna bildiririz. Unutmayın ki erken teşhis edildiğinde kanser, tedavi edilebilir bir hastalıktır.” 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum