Prof. Dr. Yıldıran Songür, her yemekten sonra sıkıntı veren, geceleri uyutmayan reflü hastalığının ihmal edildiğinde astım, ses kısıklığı ve yutma güçlüğü gibi istenmeyen hastalıklara yol açtığını söyledi.
Memorial Antalya Hastanesi Gastroenteroloji Bölümünden Prof. Dr. Yıldıran Songür reflü hastalığında alınması gerek önlemleri anlattı. Gastritin reflüye göre benzerlik gösterdiğini belirten Prof.Dr. Yıldıran Songür, gastrite bağlı olanların daha çok açken ortaya çıktığını, midede kazınma, yanma hissiyle kendini göstediğini ve bazen gece uykudan uyandıran uzun süreli ağrılar olabileceğini söyledi. Songür, reflüde ise şikayetler daha çok yemekten sonra başladığını ve mideden çok yukarı doğru ekşime şeklinde ortaya çıktığını hatırlattı.
REFLÜYÜ HAFİFE ALMAYIN
Prof.Dr. Yıldıran Songür göğsün ön tarafında, midenin üst bölümüne karşılık gelen bölgede yanma, ekşime ile boğazda yanma hissi, ağza acı su gelmesi, geğirti, ses kısıklığı, boğazda dolgunluk, gıcık hissi, ağız kokusu, geçmeyen öksürük, yutma güçlüğü ve yutarken yiyeceklerin takılma hissi, tedaviye iyi yanıt vermeyen astım tekrarlayan astım nöbetleri, tedavi edilemeyen larenjit ve farenji, kansızlık gibi şikayetlerinin reflü belirtisi olabileceğini belirtti.
ERKEN TEDAVİ VURGUSU
Gastroözofagial reflüde, yapılan endoskopide yemek borusunun alt-orta tarafında reflüye bağlı doku hasarı, yani bölgede küçük yaralar, ülserler görülebileceğini söyleyen Prof. Dr. Yıldıran Songür: “ Uzun süre devam eden reflülerde ise “Barret özofagus” denilen, yemek borusu ile midenin birleştiği noktadaki mukozada birtakım hücresel değişiklikler ortaya çıkabilir. Bunlar da ileride bir kanser türüne zemin hazırlayabilir. Dolayısıyla söz konusu durumun tespiti için endoskopi yaparak tanıyı koymak büyük önem taşımaktadır.” diye konuştu. İHA
YAŞAM TARZI DEĞİŞMELİ
Hastaya tedavinin ne kadar sürede verileceğinin önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Yıldıran Songür şöyle devam etti:
“Yemeklerde mide çok fazla doldurulmamalı, özellikle yatmadan en az 3 saat önce sulu ya da katı gıda alımı kesilmeli, portakal, limon gibi asitli meyve suları içilmemeli, kızarma yiyecekler, yağlı kremalar, yağlı peynirler, bol salçalı yemekler, alkolü içecekler, kahve, çay, asitli içecekler, çikolata, cipsler, şekerli ve yağlı çörekler, tatlılar, soğan, sarımsak mümkün olduğu kadar az tüketilmeli sigara kullanılıyorsa bırakılmalı, reflü şikayetleri fark edildiğinde mutlaka doktora danışılmalı."
Memorial Antalya Hastanesi Gastroenteroloji Bölümünden Prof. Dr. Yıldıran Songür reflü hastalığında alınması gerek önlemleri anlattı. Gastritin reflüye göre benzerlik gösterdiğini belirten Prof.Dr. Yıldıran Songür, gastrite bağlı olanların daha çok açken ortaya çıktığını, midede kazınma, yanma hissiyle kendini göstediğini ve bazen gece uykudan uyandıran uzun süreli ağrılar olabileceğini söyledi. Songür, reflüde ise şikayetler daha çok yemekten sonra başladığını ve mideden çok yukarı doğru ekşime şeklinde ortaya çıktığını hatırlattı.
REFLÜYÜ HAFİFE ALMAYIN
Prof.Dr. Yıldıran Songür göğsün ön tarafında, midenin üst bölümüne karşılık gelen bölgede yanma, ekşime ile boğazda yanma hissi, ağza acı su gelmesi, geğirti, ses kısıklığı, boğazda dolgunluk, gıcık hissi, ağız kokusu, geçmeyen öksürük, yutma güçlüğü ve yutarken yiyeceklerin takılma hissi, tedaviye iyi yanıt vermeyen astım tekrarlayan astım nöbetleri, tedavi edilemeyen larenjit ve farenji, kansızlık gibi şikayetlerinin reflü belirtisi olabileceğini belirtti.
ERKEN TEDAVİ VURGUSU
Gastroözofagial reflüde, yapılan endoskopide yemek borusunun alt-orta tarafında reflüye bağlı doku hasarı, yani bölgede küçük yaralar, ülserler görülebileceğini söyleyen Prof. Dr. Yıldıran Songür: “ Uzun süre devam eden reflülerde ise “Barret özofagus” denilen, yemek borusu ile midenin birleştiği noktadaki mukozada birtakım hücresel değişiklikler ortaya çıkabilir. Bunlar da ileride bir kanser türüne zemin hazırlayabilir. Dolayısıyla söz konusu durumun tespiti için endoskopi yaparak tanıyı koymak büyük önem taşımaktadır.” diye konuştu. İHA
YAŞAM TARZI DEĞİŞMELİ
Hastaya tedavinin ne kadar sürede verileceğinin önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Yıldıran Songür şöyle devam etti:
“Yemeklerde mide çok fazla doldurulmamalı, özellikle yatmadan en az 3 saat önce sulu ya da katı gıda alımı kesilmeli, portakal, limon gibi asitli meyve suları içilmemeli, kızarma yiyecekler, yağlı kremalar, yağlı peynirler, bol salçalı yemekler, alkolü içecekler, kahve, çay, asitli içecekler, çikolata, cipsler, şekerli ve yağlı çörekler, tatlılar, soğan, sarımsak mümkün olduğu kadar az tüketilmeli sigara kullanılıyorsa bırakılmalı, reflü şikayetleri fark edildiğinde mutlaka doktora danışılmalı."