Reklam

BASININ SORUNLARI TBMM'YE TAŞINACAK

Antalya Gazeteciler Cemiyeti’nde, Özgürlük Araştırmaları Derneği ve Uluslararası Cumhuriyetçiler Enstitüsünün ortak düzenlediği, ‘Türkiye’de Anlamlı İfade Olanakları Oluşturmak’ projesi kapsamında, yerel medyada yaşanan sorunlar masaya yatırıldı.

BASININ SORUNLARI TBMM'YE TAŞINACAK
22 Aralık 2019 - 18:38
AGC’de düzenlenen ‘Medya Karavanı’ söyleşisinde, kentte bulunan yerel medyanın sorunları konuşuldu. Yerel gazetelerde çalışan muhabir ve sorumlu kişiler dinlendi. Gazetecilik mesleğinin iyileştirilmesi için nelerin yapılması gerektiği konuları ele alındı. Toplantıya AGC Başkan Yardımcısı ve  Türkiye Spor Yazarları Derneği (TSYD) Antalya Şube Başkanı Şifa Çiçek, Türkiye Foto Muhabirleri Derneği (TFMD) Başkanı Rıza Özel, Uluslararası Cumhuriyetçiler Enstitüsü temsilcileri Llija Vojnovic, Nermin Pınar Erdoğan, Nazım Arda Çağdaş, Engin Varol, Özgürlük Araştırmaları Derneği temsilcisi Barış Yardımcı, Antalya’da bulunan yerel medya temsilcileri ve gazeteciler katıldı.

SORUNLAR VE ÖNERİLER MECLİSE SUNULACAK
Medya Karavanı’nın, Türkiye’de ‘Anlamlı İfade Olanakları Oluşturmak Projesi’ kapsamında düzenlendiğini ifade eden Nermin Pınar Erdoğan, Medya Karavanı kapsamında 8 ile gideceklerini ve yerel basının sorunlarını dinleyeceklerini dile getirdi. Ankara ve İstanbul’da alan çalışması yaptıklarını ifade eden Nermin Pınar Erdoğan, “Bunun nihayetinde gazetecilerin sorunlarını gidermek için neler yapılabilir bir öneri metni hazırlanacak. Bu öneri metni de meclise ve ilgili kuruluşlara sunulacak. İlk olarak Kars’a gittik. Bundan sonra Samsun, Kocaeli, Aydın, Hatay, Diyarbakır ve Eskişehir’e gideceğiz. Antalya’daki yerel gazeteleri temsil eden arkadaşlarımız gazeteciliğin geliştirilmesi için neler yapılabilir konusunda önerilerini sundular. Arkadaşlarımızın, yerel basın özelinde denetim mekanizması oluşturulması gerektiği, internet gazeteciliğin de meslek olarak tanınması konusunda önerileri oldu. Ayrıca gazetecilerle ilgili oluşturulacak denetim mekanizmasının, gazeteciliği kalitesini arttırabileceği söylendi. Ekonomik sorunlar, gazetecilere tehdit ve korunması yönünde öneriler de oldu. Bizler önerileni meclise sunacağız” ifadelerine yer verdi.

DİJİTAL DEVRİME DEĞİNDİ
Toplantı sonrası Türkiye Foto Muhabirleri Derneği (TFMD) Başkanı Rıza Özel ‘Basında Güven’ konulu söyleşi düzenleyerek fotoğrafçılığın tarihçesini anlattı. Fotoğrafın icadının ardından savaş bölgesine giden foto muhabirler ve çekilen ilk fotoğraflar hakkında açıklamalarda bulunan Özel, dijital devrime değindi. İlk dijital fotoğraf makinasının 1975 yılında mühendis Steven Sasson tarafından icat edildiği hatırlatan Rıza Özel, basında güveninin önemine dikkat çekerek,  yazılı basının güç kaybettiğini kaydetti. Özel, “Dünyada tiraj kaybediliyor ama sıralamada Amerika’da birinci sırada yer alırken, Türkiye ikinci sırada yer alıyor. Amerika, dijital abonelikler arttığı için tiraj kaybediyor. Yani orada okuyucu başka bir mecraya taşınıyor. Türkiye’de ise güven nedeniyle tirajlar azalıyor. İnsanlar artık tek ses duymak istemiyor. Bütün gazetelerin aynı olmasından rahatsızlar. Türkiye’de son 5 yılda yüzde 44 oranında düştü Son bir yıldaki tiraj kayı ise yüzde 17,6 oldu” dedi.

TWİTTER VE FACEBOOK TAMAMEN BİR SAVAŞ ALANI
Özel, gazetelerin mobil yazılımlara göre kendilerini şekillendirdiğini vurgulayarak, “Dünyada 5 milyar 112 milyon kişi mobil uygulamaları kullanıyor. Özellikle Twitter ve Facebook tamamen bir savaş alanı. Bu iki uygulama gazeteciliği arttıran bir unsur haline geldi. Facebook, hükümetlerin önlem alması gereken bir yapıya dönüşmeye başlıyor. Amerika’daki seçimlerde Facebook etkili oldu. Başka ülkelerde de manipülasyonlar yapılabiliyor. Twitter ise teyit edilmemiş bilgilerle dolu” dedi. Özel, fotoğraf üzerine oynanan manipülasyonlara öğreklerle değinerek, sosyal medyada yapılan manipülasyonlar 2017 yılından sonra yaklaşık 4 kat arttı. Türkiye’de ise çok sayıda sahte hesap bulunmaktadır”
 
Murat ESENTEKENİ, Fotoğraf: Serçin ÇILDIR

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum