Duran CELBİŞ

Duran CELBİŞ


PERGE EXPO İLE BÜTÜNLEŞECEK Mİ? (Bütünleşmeli mi?)

19 Şubat 2016 - 00:06

Aksu yeni bir Tarih yazacak...
Aksu ilçesi sınırları içerisinde yer alan Perge antik kenti, Aksu’nun kültürel zenginliklerinden biridir. Ayrıca ilçenin turizm gelirleri arasında önemli bir yere sahiptir. Yakın bir zamanda faaliyete geçecek olan Uluslararası Expo 2016, ilimizde ve ilçemizde merakla beklenirken, değişen Aksu vizyonuyla, geçmiş Aksunun izlerini taşıyan  tarihi dokusu olan Pergeyi de bütünleştirmek gerekiyor.
Expo’ya gelecek yerli ve yabancı turistlere Pergenin de tarihi anlatılmalı ve tanıtılmalıdır. Buradaki amaç Expo ve Pergeyi yeni Aksu vizyonuyla tanıtmaktır. Aslında Perge’de birçok tarihi eser sergilenmek üzere Pergeye ait bölümde beklemede tutuluyor. Bu kalıntılar Expo da veya Aksu’nun merkezinde sergilenebilir.
Belediye, Müze ve Kültür Bakanlığı ortaklaşa bir proje ile burasının tanıtımını yapabilir. Böylelikle Expo ile  Pergenin bütünleşmesi sağlanabilir. Aksuyu bu sayede yeni görünümüyle marka şehir haline getirmiş ve tanıtmış oluruz. Tarihi Perge’nin dokusunu bozmadan ışıklandırma ve güvenliğini sağlayarak geceli gündüzlü ziyarete açık olacak şekliyle düzenlemesi yapılabilir. Pergeyi buraya gelen turistlerin, Perge’nin içerisinde tüm ihtiyaçlarını karşılayabilecek şekliyle hazırlamak hedeflerimiz arasında olmalıdır.
Aksuyu, Pergeyi ve Expoyu tanıtan hediyelik eşyalar, yemek alanları ve sosyal alanlar oluşturulmalıdır. Perge ve Antik Tiyatro kalıntıları da her yıl binlerce yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edilmektedir. Pergeyi duyuyoruz ama ziyaret etmiyoruz. Perge eski taşlardan  ibaret değil. Expo’dan önce Aksu’nun kalbi Perge de atıyordu. ‘’Perge’’Gezilmesi görülmesi gereken yerlerdendir .
Aksu, Expo ve Perge arasına direk ulaşım sağlanabilecek bir yol güzergahı oluşturulmalıdır. Bu yazımızdaki amaç Perge’nin önemini bir kez daha gündeme getirmek ve Expoyla bütünleştirmektir. Aksulu olupta bugüne kadar Perge’ye hiç gitmemiş görmemiş insanlar var, bu da bizim kültürümüze verdiğimiz değerleri ortaya koyuyor.
Bizlerin üzerimize düşen görevleri en iyi şekliyle yerine getirebilmemiz için birileri yazmalı, birileri okumalı, birileri de uygulamalıdır. Expo’ya sayılı günler  kala Aksu’da hummalı bir çalışma var. Bu çalışmaların amacı nedir? Acaba Expo kulesinden Perge görünecek mi? Gelin bizde bir adım atalım, Perge’nin bizler için değerini artıralım, geçmişle geleceği bir bütün olarak örtüştürelim. Aksunun tarihi Perge ile biliniyor.
Önceleri aksu denilince akıllara köfteden sonra Perge geliyordu. Yada yeni tanıdığımız birisiyle ortak noktamız Pergeydi. Bu kültürel zenginlik hepimizin. Perge ile Expo’yu birlikte tanıtalım.
 Gelin birlik olalım, bu mirasa birlikte sahip çıkalım. Bu tarihi birlikte yazalım…

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum