Soğuk havalarda dengeli beslenmenin, hastalıklardan korunmada büyük önem taşıdığını belirten Diyetisyen Remziye Merve Çoban, bağışıklık sistemini güçlendirmeye çalışırken aynı zamanda yavaşlayan metabolizmanın yol açtığı kilo artışına dikkat çekerek, önemli ipuçları verdi.
Güneş ışınlarına maruz kalma süresinin kısaldığı soğuk kış günleri vücudun biyolojik ritmini ve hormonal dengesini etkileyerek insanları kilo almaya daha yatkın hale getiriyor. Çünkü çalışmalar, havalar soğudukça hareket etme seviyesi düşen insanların daha yağlı ve karbonhidrat oranı yüksek besinlere yöneldiklerini, dolayısıyla kilo artışı ile karşı karşıya kaldıklarını gösteriyor.
SOĞUK HAVALAR, KİLO ALDIRIYOR
Soğuk kış aylarını kilo almadan geçirmenin mümkün olabileceğini belirten Manavgat Yaşam Hastanesi’nde görevli Diyetisyen Remziye Merve Çoban, kışın kilo kontrolü için dikkat edilmesi gereken noktaları anlattı. Soğuk havalarda iştah açılmasının hem fizyolojik hem de psikolojik sebepleri olduğunu bildiren Çoban, “Kışın kilo almak birçok bireyin ortak sorunudur. Bu durumun en önemli nedeni vücudumuzun ısısını koruyabilmek için daha fazla enerjiye ihtiyaç duyar ve beynimize "acıktım" sinyali verir.Fazla yemek yemenin önüne geçebilmek için her acıktığınızda su içebilirsiniz. Su midede hacim kaplayarak tokluk hissi oluşturur” ifadelerine yer verdi.
GÜNEY YOKSA, D VİTAMİNİ VAR
Güneş ışınlarına maruz kalma süresinin kısaldığı soğuk kış günlerinin, vücudun biyolojik ritmini ve hormonal dengesini etkileyerek insanları kilo almaya daha yatkın hale getirdiğini vurgulayan, Remziye Merve Çoban, “Güneş ışınlarından az yararlanma sonucu gelişen D vitamini eksikliği kilo alımını tetikler. D vitamininin yüzde 90-95'i güneş ışınlarının etkisiyle deride sentez edilir. Kış günlerinde 25 dakika, yaz günlerinde 15-20 dakika, güneş kremi sürmeden güneşe çıkmak gerekmektedir. D vitamini içeren gıdalar ise; balık, balık yağı, karaciğer, peynir, yumurta sarısı ve süt ürünleridir” diye konuştu.
KİLO ALMAK DEPRESYONU TETİKLİYOR
Havanın kararmasının ruh halimizi olumsuz etkileyerek dışarı çıkma ve hareket etme isteğimizi azalttığını belirten Çoban, karanlık havada uyku düzenimizi ayarlayan hormonların miktarında değişiklik olduğunu ve daha fazla uyku ihtiyacı hissedildiğini söyledi. Çoban, “Kış mevsiminde güneş ışınlarının azalması kişileri mutsuzluğa itebilir ve bu durum genetik yatkınlığı olan kişilerde depresyonu tetikleyebilir. Daha iyi hissedebilmenin çözümü ise genellikle akşam saatlerinde tüketilen tatlı ve hamurlu gıdalarda bulunur. Metabolizma hızının düştüğü akşam saatlerinde yediklerimiz vücutta depolandığı için de kilo artışı kaçınılmaz hale gelir.
KIŞ AYLARINDA DENGELİ BESLENİN
Diyetisyen Remziye Merve Çoban, sadece hareket ve hormon değişikliklerinin değil, soğuk havalarda daha fazla tüketilen ve genellikle yüksek kalorili olan yiyecek ve içeceklere de vurgu yaptı. Kışın kilo almanın aslında, insanlığın eski çağlarında kazanılmış bir hayatta kalma mekanizması olduğunu belirten Çoban, “Kış aylarında günlerin kısa olması, yeme düzenini bozarak öğün atlanılmasına sebep olur, bunun sonucunda da karbonhidrat tüketme isteği artar. Kilo almamak için pirinç pilavı, erişte, makarna, börek, hamur işleri gibi rafine karbonhidratlar yerine; bulgur pilavı ve kuru baklagiller gibi düşük glisemik indeksli besinlerin tercih edilmesi daha faydalı olacaktır” dedi.
METABOLİZMAYA GÖRE EGZERSİZ
Açılan iştah ile alınan kalori arttığından ötürü, fiziksel aktivitenin de arttırılmasının şart olduğunu kaydeden Çoban, “Soğuk havalarda, egzersiz yapma isteğinin sıcak ortamlarda zaman geçirme ve atıştırmaya dönüşmesi, önemli bir sorun halini alır. Hareketsizlik nedeniyle harcadığımızdan daha fazla enerji alımı nedeniyle kilo alınır. mevsiminde kilonuzu korumanız için haftada en az 3 gün 45'er dakika egzersiz yapmaya özen göstermek etkili olacaktır” diye konuştu
HABER MERKEZİ
Güneş ışınlarına maruz kalma süresinin kısaldığı soğuk kış günleri vücudun biyolojik ritmini ve hormonal dengesini etkileyerek insanları kilo almaya daha yatkın hale getiriyor. Çünkü çalışmalar, havalar soğudukça hareket etme seviyesi düşen insanların daha yağlı ve karbonhidrat oranı yüksek besinlere yöneldiklerini, dolayısıyla kilo artışı ile karşı karşıya kaldıklarını gösteriyor.
SOĞUK HAVALAR, KİLO ALDIRIYOR
Soğuk kış aylarını kilo almadan geçirmenin mümkün olabileceğini belirten Manavgat Yaşam Hastanesi’nde görevli Diyetisyen Remziye Merve Çoban, kışın kilo kontrolü için dikkat edilmesi gereken noktaları anlattı. Soğuk havalarda iştah açılmasının hem fizyolojik hem de psikolojik sebepleri olduğunu bildiren Çoban, “Kışın kilo almak birçok bireyin ortak sorunudur. Bu durumun en önemli nedeni vücudumuzun ısısını koruyabilmek için daha fazla enerjiye ihtiyaç duyar ve beynimize "acıktım" sinyali verir.Fazla yemek yemenin önüne geçebilmek için her acıktığınızda su içebilirsiniz. Su midede hacim kaplayarak tokluk hissi oluşturur” ifadelerine yer verdi.
GÜNEY YOKSA, D VİTAMİNİ VAR
Güneş ışınlarına maruz kalma süresinin kısaldığı soğuk kış günlerinin, vücudun biyolojik ritmini ve hormonal dengesini etkileyerek insanları kilo almaya daha yatkın hale getirdiğini vurgulayan, Remziye Merve Çoban, “Güneş ışınlarından az yararlanma sonucu gelişen D vitamini eksikliği kilo alımını tetikler. D vitamininin yüzde 90-95'i güneş ışınlarının etkisiyle deride sentez edilir. Kış günlerinde 25 dakika, yaz günlerinde 15-20 dakika, güneş kremi sürmeden güneşe çıkmak gerekmektedir. D vitamini içeren gıdalar ise; balık, balık yağı, karaciğer, peynir, yumurta sarısı ve süt ürünleridir” diye konuştu.
KİLO ALMAK DEPRESYONU TETİKLİYOR
Havanın kararmasının ruh halimizi olumsuz etkileyerek dışarı çıkma ve hareket etme isteğimizi azalttığını belirten Çoban, karanlık havada uyku düzenimizi ayarlayan hormonların miktarında değişiklik olduğunu ve daha fazla uyku ihtiyacı hissedildiğini söyledi. Çoban, “Kış mevsiminde güneş ışınlarının azalması kişileri mutsuzluğa itebilir ve bu durum genetik yatkınlığı olan kişilerde depresyonu tetikleyebilir. Daha iyi hissedebilmenin çözümü ise genellikle akşam saatlerinde tüketilen tatlı ve hamurlu gıdalarda bulunur. Metabolizma hızının düştüğü akşam saatlerinde yediklerimiz vücutta depolandığı için de kilo artışı kaçınılmaz hale gelir.
KIŞ AYLARINDA DENGELİ BESLENİN
Diyetisyen Remziye Merve Çoban, sadece hareket ve hormon değişikliklerinin değil, soğuk havalarda daha fazla tüketilen ve genellikle yüksek kalorili olan yiyecek ve içeceklere de vurgu yaptı. Kışın kilo almanın aslında, insanlığın eski çağlarında kazanılmış bir hayatta kalma mekanizması olduğunu belirten Çoban, “Kış aylarında günlerin kısa olması, yeme düzenini bozarak öğün atlanılmasına sebep olur, bunun sonucunda da karbonhidrat tüketme isteği artar. Kilo almamak için pirinç pilavı, erişte, makarna, börek, hamur işleri gibi rafine karbonhidratlar yerine; bulgur pilavı ve kuru baklagiller gibi düşük glisemik indeksli besinlerin tercih edilmesi daha faydalı olacaktır” dedi.
METABOLİZMAYA GÖRE EGZERSİZ
Açılan iştah ile alınan kalori arttığından ötürü, fiziksel aktivitenin de arttırılmasının şart olduğunu kaydeden Çoban, “Soğuk havalarda, egzersiz yapma isteğinin sıcak ortamlarda zaman geçirme ve atıştırmaya dönüşmesi, önemli bir sorun halini alır. Hareketsizlik nedeniyle harcadığımızdan daha fazla enerji alımı nedeniyle kilo alınır. mevsiminde kilonuzu korumanız için haftada en az 3 gün 45'er dakika egzersiz yapmaya özen göstermek etkili olacaktır” diye konuştu
HABER MERKEZİ