TEHLİKELİ İHMAL

SAĞLIK AĞIZDA BAŞLAR! DOĞRU SANILAN YANLIŞLARA DİKKAT…

 TEHLİKELİ İHMAL
10 Kasım 2017 - 18:14
Ağız ve diş bakımı konusunda yeterli bilince sahip olmayanlar yanlış bilgilerle sağlıklarını tehlikeye atabiliyor. Diş sağlığı konusunda doğru bilinen yanlışlara değinen Diş Hekimi Özden Temel, ağız ve diş bakımının ihmale gelmeyecek kadar önemli olduğunu söyledi
Ağız ve diş sağlığının, genel sağlık üzerindeki etkisine vurgu yapan uzmanlar, kulaktan kulağa dolaşan yanlış bilgilerin çeşitli diş ve diş eti hastalıklarına, hatta ilerleyen süreçte diş kayıplarına sebep olabildiğinin altını çiziyor. Diş sağlığı konusunda doğru bilinen yanlışlara değinen Özel Muratpaşa Tıp Merkezi Diş Hekimi Özden Temel, ağız ve diş bakımının ihmale gelmeyecek kadar önemli olduğunu belirterek, günde 2 kez diş fırçalamanın günlük temizlik için yeterli olduğunu söyledi.

DİŞLER İHMALE GELMEZ
Ancak sadece diş fırçalamanın diş temizliği için yeterli olmadığını vurgulayan Temel, diş sağlığı ve bakımı konusunda toplum genelinde yanlış bilinen noktaları anlattı, önerilerini söyle aktardı:
“Dişleri iyi fırçalamak fırçanın sertliğiyle değil, fırçalama tekniğiyle ilgilidir. Genellikle orta sertlikte diş fırçası kullanılması uygundur. Çok sert fırçalar, dişleri aşındırabilir. Bastırarak fırçalamak, dişleri temizlemek yerine fırça çürüğü dediğimiz aşınmalara neden olur. Dişlerin mine tabakası aşındığı için, alttaki sarı tabaka ortaya çıkar ve dişler daha sarı gözükür. Ayrıca sert fırçalamak, dişlerde hassasiyete ve diş eti çekilmesine neden olur.


DİŞ BEYAZLATIRKEN MACUNA DİKKAT
Diş beyazlatıcı olarak piyasada satılan macunlar aslında dişleri beyazlatmaz. Ayrıca anti-tartar veya sigara içenlere yönelik üretilen diş macunlarında da yoğun miktarda aşındırıcı maddeler olduğu için uzun süreli kullanımda diş minesine kalıcı zararlar verebilir. Karbonat ve tuz, iri granüllü maddeler olduğu için dişin mine tabakalarını çizer ve aşındırır. Bunun sonucunda dişler parlaklığını kaybeder ve yiyip içtiğimiz besinlerle, dişler kısa süre sonra doğal rengini kaybeder.”

"EN AZ 6 AYDA BİR DİŞ HEKİMİNE GİDİLMELİ"
Dişleri düzenli ve doğru fırçalamak diş taşı oluşumunu engeller. Altı ayda bir diş hekimi kontrolü sayesinde, iyi fırçalayamadığımız alanlarda oluşan diş taşlarının diş hekimi tarafından temizlenmesi gerekir. Diş fırçalarken görülen kanamalar, diş eti iltihabının belirtilerinden biridir ve vakit kaybetmeden bir diş hekimine başvurmak gerekir.
Her hamilelikte diş kaybı söz konusu değildir. Ağız bakımının tam olarak sağlanamaması, tedavi edilemeyen çürüklerin varlığı ve diş eti hastalıklarının ilerlemesi durumunda diş kayıpları oluşabilir.”

'AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI İHMALE GELMEZ'
Çürük diş, diş eti hastalığı, sindirim sistemi ile ilgili rahatsızlıklar, sinüzit veya üst solunum yolu enfeksiyonlarından kaynaklanan ağız kokusunun, kişinin yaşam kalitesini düşürdüğünü belirten Özel Muratpaşa Tıp Merkezi Diş Hekimi Özden Temel, bu sorunun yanlış bilgilere dayanarak ihmal edilmemesi gerektiğinin altını çizdi.
 
Serçin ÇILDIR, Yıldız ÇİÇEK 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum