Taşkına karşı su basar park ve yeşil çatı önerisi

Antalya Kent Konseyi Çevre Grubu, taşkın riskini önlemek adına su basar parklar ve yeşil çatı uygulamasının yapılmasını önerdi

Taşkına karşı su basar park ve yeşil çatı önerisi
24 Şubat 2020 - 12:01
Antalya Kent Konseyi Çevre Çalışma Grubu, bir toplantı düzenleyerek kent genelinde tespit ettikleri bazı çevresel sorunları belediye yetkilileri, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının yetkilileri ile paylaşıp çözüm önerileri sundu. Antalya Büyükşehir Belediyesi, Muratpaşa, Kepez, Konyaaltı, Döşemealtı, Aksu belediyelerinden gelen yetkililerinde katıldığı toplantıda ağırlıklı olarak kışın yoğun yağış alan Antalya'nın yağmur suyunu taşkın oluşturmadan tahliye etmesi ve bu yağmur suyunu verimli kullanma konusu ön plana çıktı. Belediye yetkilileri taşkın riskini önlemek adına rögar ve kanal temizliğini mevsim öncesinde gerçekleştirdiklerini ve periyodik olarak da devam ettirdiklerini belirtti. Çevre Çalışma Grubu, rögar ve drenaj kanallarının aşırı yağışlarda yetersiz kaldığı yönündeki hazırladıkları raporu belediye yetkililerine sunarak belediyelerden taşkın risk haritasının oluşturulmasını talep etti.

TAŞKINA SU BASAR PARK VE YEŞİL ÇATI ÖNERİSİ
Toplantıda özellikle ABD ve Avrupa'nın yoğun yağış alan bölgelerinde taşkını önlemek için yapılan çalışmalarda örnek olarak gösterilirken Antalya için iki öneri üzerinde duruldu. Yağmur suyu drenaj hatlarına ek olarak yağmur suyunun geçici olarak depolanacağı 'su basar parkların' inşa edileceği bilgisini paylaşan grup, su basar parklarda biriken suyun da verimli bir şekilde kullanılmasını önerdi. Ayrıca yağmur suyunun doğrudan toprağa ulaşabilmesi için geçirimli beton uygulaması ve yağmur suyunun akış hızını yavaşlatmak için yeşil çatı uygulamasının hayata geçirilmesi önerildi.

BULAŞICI HASTALIKLARA KARŞI OTOBÜSLERİN DEZENFEKTANI
Kent Konseyi Çevre Grubu özellikle kış aylarında bulaşıcı hastalıkların daha yaygın şekilde toplu bulunulan yerlerde yayıldığına dikkati çekerek otobüsler ve durakların dezenfekte edilmesine dikkati çekti. Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin her akşam düzenli olarak otobüsleri temizlettirip bakterileri etkisiz hale getirmek için ise ozon gazı kullandığı bilgisini paylaşan grup, bu uygulamanın daha sık ve detaylı yapılmasını önerdi.

Antalya Kent Konseyi Başkanı Semanur Kurt, çevre grubunun raporuyla ilgili olarak kent konseyinin kentin tüm sorunların duyarlı olduğunu ve tarafsız bir şekilde eleştiride bulunduklarını söyledi. Kenti yönetenlerle birlikte çalışarak daha verimli sonuçlar aldıklarını da kaydeden Kurt, “Tespit ettiğimiz sorunların takibini de yapıyoruz. Sadece sorunları belirleyip kenara çekilmiyor çözüm önerileri de sunuyoruz. Çevre grubunun tespit ettiği ve raporlar halinde ilgili belediyelere, muhataplarına gönderdiğimiz sorunların en kısa sürede çözüme kavuşmasını bekliyoruz" dedi.
DHA

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum