Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi tarafından Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın desteğiyle düzenlenen 'Anadolu'da Zeytin ve Zeytinyağı Günleri'nin ilk programı, Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Konferans Salonu'nda gerçekleşti. Seminere gurme Ayhan Sicimoğlu, iç hastalıkları ve gastroenteroloji uzmanı Dr. Eren Akçiçek, Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi üyesi Ümmühan Tibet konuşmacı olarak katıldı. Zeytini "Kutsal ağaçtır, ölümsüz ağaçtır" diye tanımlayan Ayhan Sicimoğlu, "Bir heykel gibi güzeldir, hiçbir modern sanat müzesinde göremezsiniz onun kadar güzel bir eseri. Önce bir bakın yaprağına, meyvesine ve gövdesine. Yüzyıllarca, binlerce yıl önceden zeytin ağacı olduğu düşünülüyor. 6 bin yıl evvel olduğunu biliyoruz. Merkezinin Filistin, Suriye, Türkiye ve Girit olduğunu biliyoruz. Çeşme'de bir kazıda gördüm, Girit ve Çeşme arasında bir zeytin hattı olduğu söyleniyor" diye konuştu.
ZAMANIN PETROLÜ
Zeytinyağının tarihi önemine de vurgu yapan Sicimoğlu, şöyle dedi: "İtalya'da konuştuğum bir profesör, 'Zeytinyağını sadece yemek olarak düşünüyorsun. Zeytinyağı zamanın petrolüydü. Dünyada nasıl petrol savaşları varsa, petrol için dünya birbirine giriyorsa, eskiden de zeytinyağı için bunlar söz konusuydu' dedi. Şu an tabii ki öyle değil ama önemi yemek için arttı. Kullanılabilecek en önemli yağ. Antioksidan olması, mideden saça kadar tüm vücuda iyi gelmesi gibi çok kutsal bir bitkidir. Ben bilmiyorum ki zeytin ve zeytinyağı kadar insanlığa faydalı bir bitki olsun. Biz orucumuzu açarken bile besmele çeker, zeytinle açarız, düşünün bakalım niye acaba?"
ZAMANIN PETROLÜ
Zeytinyağının tarihi önemine de vurgu yapan Sicimoğlu, şöyle dedi: "İtalya'da konuştuğum bir profesör, 'Zeytinyağını sadece yemek olarak düşünüyorsun. Zeytinyağı zamanın petrolüydü. Dünyada nasıl petrol savaşları varsa, petrol için dünya birbirine giriyorsa, eskiden de zeytinyağı için bunlar söz konusuydu' dedi. Şu an tabii ki öyle değil ama önemi yemek için arttı. Kullanılabilecek en önemli yağ. Antioksidan olması, mideden saça kadar tüm vücuda iyi gelmesi gibi çok kutsal bir bitkidir. Ben bilmiyorum ki zeytin ve zeytinyağı kadar insanlığa faydalı bir bitki olsun. Biz orucumuzu açarken bile besmele çeker, zeytinle açarız, düşünün bakalım niye acaba?"