En iyi bilimsel çalışma ödülü ANTALYA'ya

Akdeniz Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mustafa Faruk Usta, İstanbul'da yapılan uluslararası bilimsel bir toplantıda protez penis uygulamaları çalışmasıyla 'en iyi bilimsel çalışma' ödülü aldı

En iyi bilimsel çalışma ödülü ANTALYA'ya
05 Şubat 2014 - 22:38
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Faruk Usta, penis protezi uygulamalarını konu alan klinik araştırmasıyla Avrupa Cinsel Tıp Derneği (European Society for Sexual Medicine/ESSM) tarafından 'en iyi bilimsel çalışma' ödülüne layık görüldü. Avrupa Cinsel Tıp Derneği'nin bu yıl İstanbul'da yapılan yıllık olağan bilimsel toplantısında, Akdeniz Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mustafa Faruk Usta ve arkadaşlarının gerçekleştirdiği, radikal pelvik cerrahi geçirmiş kanser hastalarında penil protez uygulamalarını konu alan klinik araştırma ödüllendirildi.  Önceden kanser operasyonu geçirmiş olgularda gelişmiş protez modellerinin yerleştirilmesinin oldukça zor olduğu, yeni yöntemle olası cerrahi sorunlarının önüne geçilmesinin amaçlandığı belirtildi. Prof. Dr. Mustafa Faruk Usta, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anadilim Dalı'nın, Avrupa'da bu tür ameliyatların en sık uygulanıldığı kliniklerden birisi olarak bilindiğini söyledi. Prof. Dr. Usta, "Ödülü veren kurum Avrupa'nın en saygın bilim derneklerinden. 300 civarında çalışma içinden seçilmiş olması da Akdeniz Üniversitesi'nin uluslararası alandaki zaten çok iyi düzeyde olan prestijine katkı sağlayacaktır" dedi.
 
PENİS PROTEZİ NEDİR
Prof. Dr. M. Faruk Usta, penis protezleri hakkında şu bilgiyi verdi: "Özellikle diyabet (şeker) hastalığının damar ve sinir uçlarında yaptığı geriye dönüşümsüz olumsuzluklar veya uzun süreli hipertansiyonun damarlarda bozulmalara yol açması, ilaç veya enjeksiyon tedavilerinin yetersiz olmasına neden olabilir. Bazı nörolojik hastalıklar veya radikal ameliyatlar sonucunda sinir yaralanmaları ve tahribatı nedeniyle penise yeterli uyaranlar gidemeyebilir. Organik kökenli sertleşme sorunuyla sonuçlanan bu ve benzeri hastalığı olanlarda, radikal tedavi seçeneği penil protezlerdir." İdrar yolu enfeksiyonu olan hastalara bu uygulamanın yapılamayacağını söyleyen Prof. Dr. Usta, "Ereksiyon oluşturacak nörolojik sebepler ortadan kaldırılmadan ameliyatı gerçekleştirmemiz mümkün değil. Ayrıca alerjik bünyesi olanlara da bu ameliyatı yapamıyoruz. Alerjisi olan kişi vücuda başka bir madde kabul edemeyeceği için protezin takılması sakıncalı olur. Yaşı ileri, 70'li yaşların ilerisinde olanlara bu protezi takmayı tercih etmiyoruz. Ayrıca kişinin bu ameliyatı olmadan önce eşinin onayını almış olmasına özen gösteriyoruz. Eğer eşinin onayını almazsa ameliyatı kabul etmiyoruz. Diyabetikse, kardiyolojik sorunu varsa kardiyologunun onayını almadan ameliyatı yapmıyoruz" diye konuştu. 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum