ATSO Başkanı Çetin: Antalya ekonomisi için pandemi bitmedi

ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, Antalya ekonomisi için pandeminin bitmediğini belirterek, "Rusya pazarının açılması bir nebze kurtarıcı oluyor. 2019...

ATSO Başkanı Çetin: Antalya ekonomisi için pandemi bitmedi
29 Haziran 2021 - 18:40
ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, Antalya ekonomisi için pandeminin bitmediğini belirterek, "Rusya pazarının açılması bir nebze kurtarıcı oluyor. 2019 yılının yarısını geçersek kendimizi şanslı sayacağız. Antalya ekonomisinde sorunlar bitmemiştir. Kredi desteği talebi devam ediyor" dedi. 

ATSO Haziran ayı meclis toplantısı, kısıtlamaların kaldırılması nedeniyle fiziki ortamda yapıldı. ATSO Konferans Salonu'nda, Meclis Başkanı Süleyman Özer, Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, yönetim kurulu ve meclis üyelerinin katılımıyla yapılan toplantıda, pandemi süreci kent ekonomisi ve sorunları ele alındı. 

'PANDEMİ BİTTİ HAVASINA KAPILMAYALIM'

1 Temmuz'da pandemi kısıtlamalarından büyük ölçüde çıkılıp normal yaşama dönüleceğini belirten Davut Çetin, bütün işyeri üyelerine işlerinin düzelmesini diledi. 'Pandemi bitti' havasına kapılarak tedbirleri elden bırakmamak gerektiğini söyleyen Çetin, "Maske ve mesafe gibi kurallara uymayı ihmal etmemeliyiz. Dış pazarda sezonun uzamasını ve geceleme sayısının artmasını, iç pazarda bayram tatilinin canlanma yaratmasını ümit ediyoruz. Hedefimiz sezonu mümkün olduğu kadar iyi geçirmektir" dedi.

MÜZİK YAYININDA 24.00 ŞİKAYETİ

Müzik yayınlarının saat 24.00'te kesilmesi kararına üyelerden şikayet aldıklarını belirten Davut Çetin, "Her şeyde normale dönülürken, aşılamada bu düzeye gelmişken bu kısıtlama anlaşılamamıştır. Müzik ve eğlence olmadan turizm olmaz. Bu işletmeler akşam 22'den sonra çalışmaya başlıyorlar, 24'te kapanma, çalışmamak anlamına gelir. İşletmelerin birçoğu dünyanın yatırımını yaparak ses yalıtım sistemleri kurdular. Dolayısıyla çevreyi rahatsız etmeyen müzikli yerler kısıtlanmamalıdır" diye konuştu. 

ANTALYA EKONOMİSİNDE PANDEMİ BİTMEDİ

Antalya ekonomisi için pandeminin bitmediğini dile getiren Çetin, "Rusya pazarının açılması bir nebze kurtarıcı oluyor, ama 2019 yılının yarısını geçersek kendimizi şanslı sayacağız. Antalya ekonomisinde sorunlar bitmemiştir. Kredi desteği talebi devam ediyor. Bu nedenle büyük bir çaba harcayarak yeni bir Nefes Kredisi programı başlattık. Antalya için başlangıçta 100-110 milyon lira öngörmüştük, çok talep gelince 140-150 milyona kadar çıktı" dedi.

KREDİDEN EN ÇOK ANTALYA YARARLANDI

Kredilerin en zor durumdaki işletmeler yararlansın diye yüzde 25 ciro kaybı koşulu olduğunu anlatan Çetin, "Birçok ilde kredi limiti doldurulamadı, Antalya bu krediden en fazla yararlanan illerden birisi oldu. Düşük faizli kredi talepleri sürekli devam ediyor, ama enflasyon oranı ortada. Bankaların da geri dönmeyen kredi sorunu artıyor. Şimdiye kadar bizim Nefes Kredisinden sonra kamu bankaları da kredi paketleri açıklamışlardı, umarım yine benzer destekler olur" diye konuştu. 

MÜSİLAJDAN DERS ÇIKARMALIYIZ

TOBB adına TBMM Çevre Komisyonu'na yaptığı sunumda milletvekillerine Türkiye'nin Paris İklim Anlaşması'na taraf olması gerektiğini anlattığını belirten Çetin, çevre ihmali nedeniyle Marmara Denizi'nin kaybedildiğine dikkat çekerek, şu uyarıda bulundu:

"Yılların ihmali müsilaj veya deniz salyası sorununa dönüşüp İstanbul Boğazı'nın güzelliğini ortadan kaldırdı. 30-40 yıldır Marmara Denizine atık bırakan, izin veren, duyarsız kalan herkes sorumludur. Antalya için ders çıkarmalıyız. Vatanımızı, toprağımızı seviyorsak, tarımın ve turizmin gelecekte yaşamasını istiyorsak arıtma tesislerimiz dahil her şeyi gözden geçirmeliyiz. Artık bir gün bile kaybetmeden çevreci dönüşümü hızlandırmak zorundayız. Zaten 1-2 yıl içinde her sektör bunu yapmaya mecbur olacak."

YURTDIŞINA DİJİTAL PAZARLAMA 

ATSO'nun yeni bir projesini de açıklayan Çetin, Ankara, İstanbul, Almanya ve Rusya pazarlarında dijital pazarlama çalışması başlatılacağını söyledi. Çetin, "Önümüzdeki birkaç günde internetten reklamlar başlayacak. Böylece hem iç hem dış turizmde bu önemli pazarlarda kentimizin reklamını yapacağız. Sonraki aşamada İngiltere gibi ülkelere ve diğer büyük illerimize de yöneleceğiz. Dijital pazarlamayla kısa sürede milyonlarca kişiye ulaşmak mümkün, bu sezonda kent merkezine birkaç yüz bin kişi bile çeksek önemli bir katkı olur. Elimizde Rota Antalya gibi güçlü bir aplikasyon var" dedi.

KOMİTELERDEN GİRDİ MALİYETİ ŞİKAYETİ

Meslek komitelerinin ortak gündeminin ise girdi maliyetlerindeki artış olduğuna da dikkat çeken ATSO Başkanı Çetin, madencilik, cam, plastik, ahşap, inşaat, tarım gibi her sektörde büyük şikayet olduğunu kaydetti. Çetin, "Girdi maliyeti artışı şikayetlerini hükümete ilettik. Bazı girdiler için hükümet büyük üretici şirketlerle toplantı yaptı ve üreticilerden daha az ihracat yapıp iç piyasaya daha fazla girdi vermelerini istedi. Buna rağmen kur artışı ve küresel fiyat artışları da üzerine gelince sorunlar devam ediyor. Plastik girdisi olan atık ithalatının tümden yasaklanması sektörde sorunlara yol açmıştı. Şimdi bunda da kontrollü serbestlik adımları atılıyor. Odalardan giden talepler bu adımda da etkili olmuştur. Komitelerimizin kayıtdışı işletmelerin haksız rekabet şikayetleri de bitmiyor" diye konuştu.

ARTIK TEK BİR EKONOMİ YOK

Artık Türkiye veya Antalya ekonomisi iyi veya kötü diye bir şey söylenmesinin mümkün olmadığını kaydeden Çetin, şunları söyledi: "Çünkü artık bir tek ekonomi yok. Çünkü biz burada kapanan işyerlerimizi konuşurken Türkiye ekonomisi büyümeye devam ediyor. Geçen yıl en büyük 500 sanayi firmasında ortalama kâr artışı yüzde 55 oldu. Beş aylık ihracat hem Türkiye hem Antalya olarak yüzde 37-38 oranında arttı. Haziran ayında bu artış devam etti. Bazı firmalar ihracata mal yetiştiremiyor, konteyner sıkıntısı vardı, iyice arttı. Artık bir tek turizm sektörü yok. Belek turizmi farklı, Kemer turizmi farklı, Kaş-Kalkan, Alanya farklı, Antalya kent merkezi farklı. Belek golf otellerinde sorun yok, ama Kaş-Kalkan'da İngiliz turist yok, Alanya'da Alman turist yok. Geceliği 5 bin Euro olan süit satmak, haftalık kirası 5 bin Euro olan villa satmak kolay, ama 100 Euro'ya oda satmak zor. Emlak piyasasında 1 milyona ev satmak zor, ama 10-15 milyonluk evi satmak daha kolay. Dolayısıyla ekonomi ve sektör dediğimizde artık bu farklara dikkat etmeliyiz."


DHA

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum