'Antalya vahşi ve plansız göçe kurban ediliyor'

ANKARA Üniversitesi'nden Prof. Dr. Bülent Gülçubuk, Antalya'nın göç konusunda bir tasarıma ihtiyacı olduğunu belirterek, "Antalya vahşi ve plansız göçe kurban ediliyor" dedi. Antalya...

'Antalya vahşi ve plansız göçe kurban ediliyor'
11 Haziran 2021 - 14:04
ANKARA Üniversitesi'nden Prof. Dr. Bülent Gülçubuk, Antalya'nın göç konusunda bir tasarıma ihtiyacı olduğunu belirterek, "Antalya vahşi ve plansız göçe kurban ediliyor" dedi.

Antalya Ticaret Borsası (ATB) ile Antalya Tarım Konseyi'nin (ATAK) işbirliğinde 'Göç Kıskancında Antalya Tarımı ve Kırsalı' başlıklı toplantı çevrimiçi gerçekleşti. Gazeteci Galip Umut Özdil moderatörlüğünde düzenlenen toplantıya, ATB Meclis Başkanı Yardımcısı Abdullah İnan, Kent Tarihçisi Giray Ercenk, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Gülçubuk, Hacettepe Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abdülkerim Sönmez konuşmacı olarak katıldı.

GÖÇLERİN YÜZDE 13'Ü TARIM KAYNAKLI

Prof. Dr. Bülent Gülçubuk, 21. yüzyılın göç yüzyılı olacağını söylerken özellikle koronavirüs salgını döneminde ülkelerin kendi kaosları, iklim değişikliği, politik ve ekonomik zorlukların insanları sürekli göçe zorladığını anlattı. Gülçubuk, son 10 yıl içinde dünyada 240 milyon nüfusun yasal ve yasal olmayan yollarla göç ettiğini belirtti. "Tüm göçlerin yüzde 13'ü tarım kaynaklı" diyen Gülçubuk, kuraklık, verim azlığı, gelir yetmezliği, sınır çatışmaları gibi etkenlerle insanların göç ettiğini kaydetti.

ANTALYA'NIN TARIMI VE KIRSALI KISKAÇ ALTINDA

Türkiye'de 1980 yılında nüfusun 25 milyonunun kırsalda yaşadığını, aynı dönem Antalya'da kırsal nüfusun 468 bin olduğunu bildiren Bülent Gülçubuk, 2000 yılında Türkiye kırsal nüfusunun 24 milyona düşerken, aynı dönem Antalya'nın kırsal nüfusunun 784 bine çıktığına dikkat çekti. Gülçubuk, "Büyükşehir yasasının çıktığı 2012 yılında kır nüfusumuz 17 milyona düşerken, Antalya'nın kır nüfusu 600 bine düşmüş. Köy nüfusu mutlak olarak en fazla olan 10 ilden biri Antalya'dır. 2000 yılında Antalya nüfusunun yüzde 54'ü şehirde, 46'sı kırda yaşarken, Antalya şehir merkezi nüfus yoğunluğu 45 iken köyde 38 olmuş" dedi. 2000 yılında Antalya'nın toplam tarım alanı 4.5 milyon dekar iken, 2020 yılında yüzde 20 daralarak 3.6 milyon dekara düştüğüne dikkat çeken Gülçubuk, "Antalya'nın tarımı ve kırsalı kıskaç altında. Antalya'da turizm derken neleri kaybediyoruz buna bakmak lazım" dedi.

ANTALYA VAHŞİ VE PLANSIZ GÖÇE KURBAN EDİLİYOR

Antalya'nın vizyonunu oluştururken göçü gündemine oturtması gerektiğini kaydeden Gülçubuk, "Antalya vahşi ve plansız göçe kurban ediliyor. Antalya'nın göç konusunda bir tasarıma ihtiyacı var. Yoksa bugün turizmden para kazanan Antalya, bıçak sırtı olan turizmi başka bir şeyle ikame edemediği zaman kendi içinde yoksullaşır" dedi.


DHA

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum