Akıncı, doğalgaz rezervlerinin durumunu sordu

ANTALYA Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ANSİAD) Başkanı Akın Akıncı, enerji depolaması konusunda açıklama beklediklerini belirterek, "Türkiye gibi ihtiyacının büyük kısmını...

Akıncı, doğalgaz rezervlerinin durumunu sordu
26 Ocak 2022 - 15:36
ANTALYA Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ANSİAD) Başkanı Akın Akıncı, enerji depolaması konusunda açıklama beklediklerini belirterek, "Türkiye gibi ihtiyacının büyük kısmını ithal eden bir ülke olarak elektrik enerjisinde de doğalgaza bağlı iseniz doğalgaz konusu çok önemli" dedi.

ANSİAD 2022 faaliyet yılı 2. Olağan Toplantısı, 'Biz Bize Antalya Ekonomisi-Tarım & Sanayi' konusunda ANSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Rana Demirer moderasyonunda, ANSİAD üyeleri, iş insanları Savaş Titiz ve Can Hakan Karaca'nın katılımıyla gerçekleştirildi. Bir otelde yapılan toplantının açılış konuşmasını yapan Akın Akıncı, 2022 yılına büyük umutlarla başladıklarını kaydederek, "Ancak 2022'ye girdikten sonra bu umutlarımız 10 gün içerisinde sekteye uğradı" dedi.

KARAR VERİLİP REVİZE EDİLİYOR

Yönetimsel bazda alınan her kararın beraberinde ciddi bir belirsizliği ve birçok soruyu getirdiğini dile getiren Akıncı,"Şeffaflıktan uzak bu kararlar kafamızdaki soruları belirsizleştiriyor. En son hepimizin bildiği üzere OSB'lerde uygulanan elektrik kesintisiyle ilgili belirsizlikler ve ulaştığımız bilgilere göre plansızlık söz konusu. Her ülkede enerji kesintisi uygulanabilir ancak bunun planlamasını devlet olarak yapmak şarttır" diye konuştu. Organize sanayi bölgelerinin bu karara mahkum edilmesinin doğru olmadığını kaydeden Akıncı, "Pazartesi günü ilk kesinti gerçekleşmiş olmasına rağmen, pazartesi bakanlar kurulu toplantısı gerçekleşti ve orada bir sektör ayrışması yapıldı. Bizde karar verilip uygulamadan sonra revize ediliyor, bunu da hiçbir şekilde anlamış değilim" dedi.

ENERJİDE BÜYÜK ORANDA DIŞA BAĞIMLIYIZ

Büyük bir belirsizlik yaşandığını dile getiren Akıncı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Doğalgaz bağımlılığımızın enerjiye nasıl yansıdığıyla ilgili veriler var. Ülkemizdeki enerji gücümüzün yüzde 32.85'ini doğalgaz karşılıyor, yüzde 17.20 hidrolik enerji, yüzde 18.84 yenilenebilir enerji kaynakları, rüzgar, güneş ve çöp, yüzde 13 linyit, yüzde 16.09 ithal kömürden. Bu veriler doğrultusunda doğalgaz ithalatımızın yüzde 35'ini Rusya'dan, yüzde 17'sini İran'dan yüzde 12'sini Azerbaycan'dan diğerlerini de Cezayir, Katar, Nijerya gibi ülkelerden tedarik ediyoruz. Bu iki ayrı veriye baktığınızda, gördüğünüz üzere Türkiye gibi ihtiyacının büyük bir kısmını ithal eden ülkeler için doğalgaz çok önemli."

Elektrik ihtiyacı büyük olan ülkelerin doğalgaz bağımlılığının da aynı oranda önemli olduğunu dile getiren Akıncı, "Bunun neticesi olarak enerjide dışa bağımlı hale geliyoruz" dedi.

DEPOLAMA YATIRIMLARI NE DURUMDA?

Kuzey Marmara Doğalgaz Depolama Projesi konusunda cevaplar beklediklerini aktaran Başkan Akıncı, "2007 ve 2016 yıllarında Türk Petrol A.Ş. tarafından tamamlanan birinci ve ikinci faz depolama kapasitesi 2.8 milyar metreküp. Bu durumda mevcut depo rezervleri nedir bunu bilmek istiyoruz. Nasıl ve nereye kullanıldı cevap bulamıyoruz. Aynı zamanda mevcut kapasiteyi 4.6 milyar metreküpe artıracağı söylenen ve 2022 yılı ortalarında devreye gireceği açıklanan üçüncü fazın fiziki ilerleme durumu nedir? Bunlar cevaplanması gereken sorular" diye konuştu.

Tuz Gölü Doğalgaz Depolama alanlarının rezervleri konusunda da açıklama beklediklerini belirten Başkan Akıncı, "Aynı bölgede temelleri atılan 2023 yılında faaliyete geçecek bir tesis var. Bittiği zaman da 4 milyar metreküp kapasitesi olacağı açıklandı. Burada da en azından inşaat ve yapılaşma aşaması nedir, çünkü bu alanlar çok önemli. Bunların da cevabını pek bulamıyoruz. Ekonomide alınan her karar kartları yeniden dağıtıyor. Bunun da dezavantajı bir güven ortamı ve şeffaflığın olmaması diye düşünüyorum" dedi.


DHA

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum