Memorial Sağlık Grubu Medstar Topçular Hastanesi'nden Diyetisyen Kevser Aslan, 'Tuza Dikkat Haftası' nedeniyle uyarılarda bulundu. Tuzun lezzet verici olduğunu anlatan Aslan, besin üretimi ve besinlerin uzun süre saklanmasında kullanılmasından dolayı insanlık için büyük öneme sahip olduğunu söyledi. Tuzun vücudumuz için hayati önem taşıdığını belirten Kevser Aslan, fazla tüketim sonucunda ciddi sağlık sorunlarına neden olacağını anlattı.
GÜNLÜK 1 TATLI KAŞIĞI TUZ
Günlük tuz tüketimi hakkında öneride bulunan Kevser Aslan, “Günlük 1 tatlı kaşığı kadar tuz tüketimini öneriyoruz. Yetişkin birey 1 yemek kaşığı kadar tuz tükettiğinde, 1 yılda aşağı yukarı fazladan 3 paketten daha fazla tuzu vücuduna almış oluyor. Tuz tüketiminde miktarları mutlaka göz önünde bulundurmalıyız" diye konuştu.
ÇİN TUZU OBEZİTEYİ TETİKLİYOR
Son dönemde gündemde yer alan Çin tuzu hakkında da bilgi veren Kevser Aslan, şöyle konuştu:
"Çin tozu aslında E-621 koduyla bilinen bir katkı maddesidir. Daha çok Çin'de kullanıldığı için adını buradan almıştır. Özellikle yiyeceklerin, besinlerin lezzetini artırıcı ve iştah açıcı özelliği vardır. Hamburger, kraker ve cips gibi yiyeceklerin içerisinde çok kullanılmaktadır. Ülkemizde Çin tuzu kullanımı yasaklanmadı ancak birçok zararı olduğu için yasaklanmasına dair çalışmalar devam etmektedir. Özellikle sinir sistemini tutar, bağırsak florasını bozması, iştah açmasıyla dolayısıyla obezitenin tetikleyicisi olmaktadır. Dolayısıyla Çin tuzunun kullanımını azaltmak sağlığınız açısından kesinlikle daha faydalı olacaktır."
DHA
GÜNLÜK 1 TATLI KAŞIĞI TUZ
Günlük tuz tüketimi hakkında öneride bulunan Kevser Aslan, “Günlük 1 tatlı kaşığı kadar tuz tüketimini öneriyoruz. Yetişkin birey 1 yemek kaşığı kadar tuz tükettiğinde, 1 yılda aşağı yukarı fazladan 3 paketten daha fazla tuzu vücuduna almış oluyor. Tuz tüketiminde miktarları mutlaka göz önünde bulundurmalıyız" diye konuştu.
ÇİN TUZU OBEZİTEYİ TETİKLİYOR
Son dönemde gündemde yer alan Çin tuzu hakkında da bilgi veren Kevser Aslan, şöyle konuştu:
"Çin tozu aslında E-621 koduyla bilinen bir katkı maddesidir. Daha çok Çin'de kullanıldığı için adını buradan almıştır. Özellikle yiyeceklerin, besinlerin lezzetini artırıcı ve iştah açıcı özelliği vardır. Hamburger, kraker ve cips gibi yiyeceklerin içerisinde çok kullanılmaktadır. Ülkemizde Çin tuzu kullanımı yasaklanmadı ancak birçok zararı olduğu için yasaklanmasına dair çalışmalar devam etmektedir. Özellikle sinir sistemini tutar, bağırsak florasını bozması, iştah açmasıyla dolayısıyla obezitenin tetikleyicisi olmaktadır. Dolayısıyla Çin tuzunun kullanımını azaltmak sağlığınız açısından kesinlikle daha faydalı olacaktır."
DHA